Există un risc ridicat ca în România să apară o variantă nouă de COVID

În prezent, există un risc ridicat ca în România să apară o variantă nouă de COVID. Acest semnal înfricoșător a fost dat de un expert al Organizației Mondiale a Sănătății. El a explicat și motivul pentru care ar putea exista acest pericol uriaș.

Este avertimentul momentului lansat de un expert OMS. Acesta a vorbit despre pericolul apariției unei noi  variante de coronavirus în România.

De altfel,  Dorit Nitzan, care este expert al Organizației Mondiale a Sănătății și parte a delegației trimise în România, a dat detalii despre acest risc colosal.

De regulă, mutațiile au apărut în toate zonele în care procentul de vaccinare al populației a fost foarte mic. Desigur că se poate întâmpla și aici în România, a comentat acesta. El a amintit că acest lucru s-a întâmplat în India, în Marea Britanie, dar și în alte țări.

Astfel, „Fiecare viață contează. Suntem aici să salvăm vieți și generațiile viitoare. E momentul să fim împreună. Trebuie să fim un scut. Dacă suntem ca un zid întreg virusul nu se va putea infiltra. Dar dacă avem găuri în zid, va pătrunde și se va chimba. (…) În toate comunitățile în care nu este o rată mare de vaccinare, vedem variante noi, mutații. Desigur că se poate întâmpla și aici (n.r. în România). S-a întâmplat în India, în Marea Britanie, în alte țări. Am văzut asta. Este un risc”, a spus expertul OMS, Dorit Nitzan, într-o conferință de presă la Colegiul Medicilor din România.

România, pe ultimele locuri la vaccinare

Procentual, trebuie spus că țara noastră este una dintre țările care stă cel mai prost la capitolul vaccinării împotriva COVID. În România, rata de vaccinare este de puțin peste 36%. Doar două județe au un procentaj de peste 50%, în condițiile în care cinci județe nu au ajuns nici măcar la 30%.

Conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), unele țări europene, precum Irlanda, Malta, Portugalia şi Danemarca au reuși să-și imunizeze populația în proporție de de aproximativ 90%.

OMS, mutare cheie în cazul Indiei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a acordat aprobarea pentru utilizare în situații de urgență a vaccinului împotriva Covid-19 susținut de guvernul Indiei, Covaxin. Vaccinul a fost aprobat în India în ianuarie, în timp ce a treia fază a studiilor clinice era încă în curs, stârnind unele îngrijorări și critici. Bharat Biotech, producătorul vaccinului, a publicat de atunci informații care dovedesc o eficacitate de 78%.

În contextul eficienţei, OMS a spus într-un tweet că este de părere că beneficiile depășesc cu mult riscurile. Unii experți au indicat o aprobare rapidă și date incomplete, dar președintele companiei, Dr. Krishna Ella, a spus că vaccinul este „200% sigur”, scrie BBC.

Grupul de experți al OMS care autorizează aprobările de urgență a cerut mai multe date luna trecută, în timp ce examina cererea pe care Bharat Biotech a depus-o în iulie.

Până în prezent, puține țări au recunoscut vaccinul Covaxin. India speră că aprobarea OMS va schimba acest lucru.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata