Florin Piersic la 74 de ani: Îmi doresc să am putere să mă bucur de tot ce primesc din partea spectatorilor mei

Florin Piersic, marele nostru actor care se identifică, în istoria cinematografiei româneşti, cu Mărgelatu’, Pintea Haiducul, Harap – Alb sau chiar cu ‘şcolerul’ care nu-şi învăţase decât lecţia cu ”crastavetele”, mărturiseşte, la împlinirea vârstei de 74 de ani, că este destul de trist pentru că au trecut anii aşa de repede, dar în acelaşi timp, este şi bucuros că încă este ”în picioare”.

Actorul a declarat că de ziua sa, joacă la Cluj, pentru a 15-a oară, alături de Emilia Popescu, în spectacolul ‘Străini în noapte’, regizat de Radu Beligan, lucru care îl emoţionează foarte tare.
‘Pe 27 ianuarie, indiferent că a fost 2006, 2007, 2008, eu totdeauna am fost pe scenă. Ceea ce îmi place, pentru că maestrul Beligan spunea un lucru – ‘Tu, Florine, tu aşa cum eşti, cel mai bine te simţi cu publicul’. (…)

Datorită dumneavoastră (publicului – n.r.) am mers înainte, şi încă cu nostalgie, cu tristeţe, mă gândesc la colegii mei care ar fi putut să fie foarte bine, nu astăzi, dar în fiecare zi a anului, lângă mine’, spune actorul. El mai mărturiseşte că îşi doreşte să fie ”în picioare”, să meargă înainte şi să aibă putere să se bucure de tot ceea ce primeşte din partea spectatorilor săi.
‘Spectatorii sunt ţinta noastră, pulsul nostru, ei fiind oglinda noastră. Eu ţin la spectatorii mei, la tot publicul din Ţara Românească, pentru că întotdeauna pe unde am fost, indiferent că a fost ziua mea, că nu a fost ziua mea, m-au primit întotdeauna extraordinar’, a mai spus Florin Piersic.

Actorul le-a urat tuturor mult noroc, sănătate şi să nu uite că în România există un om pe care îl cheamă Florin Piersic şi care întotdeauna o să fie nu numai prietenul lor, ci şi omul care oricând şi în orice loc va răspunde prezent.
Florin Piersic s-a născut la Cluj şi a absolvit Institutul de Teatru şi Film din Bucureşti la sfârşitul anilor ’50. A fost coleg în facultate şi a jucat pe scena de la institut alături de regretata Leopoldina Bălănuţă, cât şi de Rodica Tăpălagă, Ioana Bulcă, George Motoi, Ion Dichiseanu.

În 1959, a intrat la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde, până în 1989, a realizat peste 30 de roluri. A interpretat diverse personaje şi la teatrele din Piatra Neamţ, Bacău, Oradea, Braşov sau la Teatrul ‘Ion Creangă’ din Bucureşti.
Deşi teatrul i-a pus în valoare forţa actoricească, se poate spune că popularitatea sa uriaşă se datorează filmelor în care a jucat. Filmografia sa înregistrează peste 40 de roluri: de la ‘Ciulinii Bărăganului’ (1957) – la ‘De-aş fi Harap Alb’ (1965), ‘Columna’ (1968 ), ‘Haiducii lui Şaptecai’ (1970) sau ‘Eminescu versus Eminem’ (2005).

Scenetele de televiziune în care a jucat alături de alţi artişti consacraţi ai artei teatrale şi cinematografice i-au întărit lui Florin Piersic imaginea de cel mai îndrăgit actor. De curând, actorul mărturisea că primeşte şi în prezent sute de scrisori de la admiratori, declarând, totodată, că dorinţa sa cea mai mare este să nu-şi dezamăgească niciodată publicul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata