FMI înţelege presiunile bugetare asupra României

Echipa Fondului Monetar Internaţional (FMI) înţelege presiunea exercitată asupra bugetului de care dispune Guvernul României, în aceste zile, a declarat marţi (30 martie 2010) directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, într-o discuţie cu premierul Emil Boc.

„Înţelegem că această criză a lovit cetăţenii dumneavoastră şi trebuie remediată această situaţie şi, de aceea, cu siguranţă, în aceste zile, este o presiune asupra bugetului. (…) Deci suntem capabili să înţelegem acest lucru şi încercăm să vedem împreună cu dumneavoastră cum putem păstra echilibrul ţinând cont de nevoile pe care le susţineţi”, a spus Strauss-Kahn.

El a mai afirmat că echipa FMI poate părea uneori dură, însă încearcă să îndrume România pe calea corectă. „Cred că excelenta relaţie pe care FMI o are cu Guvernul este foarte folositoare, pentru că, aşa cum aţi spus, suntem aici să vă ajutăm, să vă readucem pe calea corectă, să implementaţi politicile pe care le alegeţi, chiar dacă uneori echipa FMI poate părea puţin dură”, a spus directorul FMI.

La rândul său, premierul Emil Boc a declarat că Executivul de la Bucureşti a luat, în anul 2009, măsuri nepopulare, dar necesare, în ciuda presiunii campaniei electorale.
„În anul 2009, România şi-a respectat angajamentele internaţionale şi nu a cedat presiunilor politice determinate de campania electorală”, a spus Boc. Referitor la legile promovate de Guvern la cererea FMI, premierul a susţinut că Executivul le-ar fi iniţiat oricum, independent de acordurile internaţionale.

„Legile pe care am decis să le luăm sunt necesare României şi nu neapărat impuse prin acordul nostru internaţional”, a apreciat Boc, făcând referire la Legea salarizării unitare, proiectele legii pensiilor şi legii responsabilităţii fiscale.
„Mă bucur să aud că acele măsuri pe care împreună le-am decis sunt cele pe care şi dumneavoastră le consideraţi ca fiind stringent necesare pentru România şi că v-aţi asumat proprietatea acestor măsuri”, a răspuns oficialul FMI.

Vizita lui Dominique Strauss-Kahn în România succede unei vizite întreprinse în Polonia, considerată cea mai mare economie a Europei centrale şi de Est. „Mă bucur că am putut face această vizită în Europa Centrală şi de Est, prima noastră vizită a fost în Polonia, care este cea mai mare economie din regiune, iar a doua vizită o dedicăm României, care pentru noi este foarte importantă”, a apreciat oficialul FMI.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata