FMI: România şi Ungaria, cele mai afectate de criza datoriilor din zona euro

Piaţa acţiunilor din România şi Ungaria şi cele din Europa emergentă ca regiune au fost cele mai afectate comparativ cu pieţele emergente din alte ţări şi regiuni de efectele crizei financiare, conform raportului „Perspectivele Economiei Mondiale” (World Economic Outlook) al Fondului Monetar Internaţional.

FMI a majorat estimările privind creşterea economiei mondiale în 2010 la 4,5 la sută, de la 4,1 la sută în prognoza din aprilie.

Instituţia financiară apreciază că pieţele emergente sunt fost afectate de riscurile sporite din zona euro, prin reducerea apetitului pentru risc al investitorilor, care a dus la înăsprirea condiţiilor financiare. Fluxurile de investiţii către pieţele emergente s-au întors parţial, după un avânt semnificativ în perioada martie 2009-aprilie 2010, iar valoarea activelor a scăzut, se arată în raportul FMI.

Mai mult, emisiunile de obligaţiuni suverane şi de bonduri corporatiste de pe pieţele emergente au avut o evoluţie nefavorabilă în mai, deşi unele regiuni au fost mai puţin afectate decât altele iar tendinţa ar putea fi temporară. De exemplu, emisiunile din Asia nu au înregistrat scăderi spectaculoase.

Aşa cum era de aşteptat, efectele crizei din Europa dezvoltată s-au simţit în majoritatea statelor din Europa emergentă, unde sunt cele mai mari legături directe, piaţa acţiunilor din România şi Ungaria şi cele din Europa emergentă fiind cele mai afectate.

Băncile din Europa Occidentală sunt cele mai expuse la Europa emergentă. Aceste expuneri sugerează că unele pieţe emergente s-ar putea confrunta cu o nouă criză a creditării dacă restrângerea finanţării va determina băncile europene să-şi retragă fluxurile de creditare transfrontaliere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata