Greva foamei pentru adoptarea legii privind obligativitatea sterilizării câinilor

Profesoara Anca Herţea de la Liceul de muzică „Dinu Lipatti”, alături de reprezentanţi ai Asociaţiei „Cuţu, Cuţu”, a intrat, începând de miercuri (7 aprilie 2010) în greva foamei, în faţa Camerei Deputaţilor, în semn de protest faţă lipsa măsurilor pentru protecţia animalelor şi amânarea adoptării legii privind obligativitatea sterilizării câinilor.

„Sunt trei lucruri esenţiale ale legii care nu intră încă în dezbaterea parlamentului, pentru că nu se doreşte. Este vorba despre sterilizarea câinilor fără stăpân, crearea de adăposturi şi nu cheltuirea banilor publici pentru hingherizare aiurea şi obligativitatea prin lege ca stăpânii animalelor să declare puii şi să nu îi mai arunce pe stradă”, a declarat Anca Herţea, în opinia căreia problema câinilor fără stăpân a devenit „o afacere a statului”.

Încă de anul trecut organizaţiile de protecţie a animalelor au organizat acţiuni de protest în faţa Parlamentului României, cerând ca membrii acestuia să voteze legea privind protecţia animalelor. În lege se stipulează că animalele străzii trebuie să aibă un adăpost şi să fie sterilizate, ceea ce va evita decesul lor prematur şi în condiţii dramatice.

Proiectul de lege aşteaptă votul parlamentarilor de aproape doi ani. Tot în 2009, în luna iunie, mai multe asociaţii de protecţie a animalelor au organizat un miting în Piaţa Constituţiei, pentru a atrage atenţia autorităţilor şi opiniei publice asupra necesităţii de a se urgenta dezbaterea şi adoptarea proiectului de lege privind modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 155/2001 referitoare la gestionarea câinilor fără stăpân.

Potrivit organizatorilor, acest proiect prevede obligativitatea construirii de adăposturi pentru câini, pisici şi animale mari (cai, măgari), sterilizarea obligatorie şi returnarea animalelor fără stăpân, identificarea şi înregistrarea animalelor cu stăpân.
„Proiectul legislativ a fost adoptat în unanimitate de Senatul României, în decembrie 2007, însă de atunci este blocat la Comisia de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor, iar motivaţia oficială este că ‘există alte urgenţe’.

Realitatea este că unii primari fac presiuni pentru neadoptarea acestui proiect, pledând pentru revenirea la eutanasiere, iar alţii pentru colectarea şi menţinerea tuturor animalelor în lagărele de exterminare ale primăriilor”, se arăta în protestul semnat de asociaţiile implicate în desfăşurarea acestor acţiuni.
Documentul a fost semnat atunci de asociaţiile implicate în desfăşurarea acestei acţiuni de protest, respectiv Asociaţia „Cuţu, cuţu”, Asociaţia pentru protecţia animalelor „Robi”, Asociaţia „Ia-mă acasă”, Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară „Caleidoscop”, Asociaţia „Nu mai eşti singur”, Fundaţia „Doggie-Dog”, Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor şi Federaţia Română pentru Protecţia şi Controlul Animalelor.

În opinia protestatarilor, proiectul legislativ soluţionează civilizat cele mai importante probleme legate de animalele străzii şi prevede construirea de adăposturi concomitent cu sterilizarea şi campaniile de adopţii şi identificare animalelor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata