Guvernul a decis reducerea accizei la motorină pentru agricultori

17

Agricultorii vor beneficia de un ajutor de stat pentru motorină, acordat sub formă de reducere a accizei, potrivit unei hotărâri aprobate în şedinţa de miercuri (28 aprilie 2010) a Executivului.

„În felul acesta am respectat un punct negociat cu asociaţiile de fermieri. Am semnat un protocol cu dumnealor ca această hotărâre să fie adoptată până la 1 mai. Acest ajutor de stat este pentru următorii 3 ani – 2010, 2011, 2012 – şi constă în reducerea accizei la motorina folosită în agricultură, de la nivelul actual de circa 293 de euro la mia de litri, la 21 de euro la 1.000 de litri”, a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

Scăderea accizei se referă la motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, respectiv în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare.
„Consumul de motorină reprezintă între 19 şi 30% din costurile din producţia agricolă”, a precizat ministrul.
Va beneficia de acest ajutor orice solicitant care depune la centrele judeţene / locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură o cerere de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare, iar autoritatea competentă confirmă în scris, sub rezerva unor verificări ulterioare, acordul pentru finanţare solicitat.

Cererea trebuie să conţină cel puţin informaţii cu privire la suprafeţele de teren, inclusiv pe structura de culturi şi/ sau efectivele de animale/ păsări/ albine/ viermi de mătase, pe care le exploatează şi/ sau lucrările de îmbunătăţiri funciare pe care le execută, în anul calendaristic pentru care se solicită acordarea ajutorului de stat.

Proiectul aprobat miercuri de Guvern mai prevede că utilizarea motorinei pentru care s-a acordat ajutor de stat în alte scopuri decât pentru cele prevăzute sau vânzarea acesteia îl va obliga pe beneficiar să plătească sumele primite sub formă de rambursare. Potrivit ministrului Agriculturii, textul final al Hotărârii de Guvern a fost convenit informal de Comisia Europeană, aşteptându-se în prezent decizia finală a CE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata