Guvernul a decis reducerea consumului de carburanţi la 50% în instituţiile publice

Guvernul a decis ca, până la sfârşitul anului, consumul lunar de carburanţi la instituţiile publice să fie redus cu 50%.

„Am decis ca, până la sfârşitul anului, să reducem cu 50 la sută consumul lunar de carburanţi pentru maşini. De exemplu, pentru maşinile care deservesc miniştri sau asimilaţii acestora de la 400 de litri, cât e în prezent, am redus la 200 de litri.

La ministere, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale de la 300 de litri pe lună la 150 de litri”, a explicat, joi, la Palatul Victoria, premierul Emil Boc.

El a adăugat că, la nivelul prefecturilor, al caselor de asigurări de sănătate judeţene, consumul va fi diminuat de la 350 de litri la 175 de litri, lunar. În ceea ce priveşte consiliile judeţene, consumul a fost redus de la 300 la 150 litri lunar, la nivelul consiliilor locale de la 250 la 125, iar la nivelul consiliilor locale ale comunelor de la 150 la 75 de litri.

Emil Boc a precizat că aceste normative vor fi aplicate cel puţin până la finele anului 2010.

„În acest moment există un vid legislativ, în esenţă, cu privire la aceste normative care vizează consumul pentru autorităţile locale. Unele autorităţi locale au respectat vechile normative existente din anul 2001, alte autorităţi locale şi-au impus prin hotărâri la nivelul consiliilor locale sau judeţene normative proprii”, a menţionat premierul.

El a completat că, din acest motiv, există discrepanţe între preşedinţiile unor consilii judeţene care au un consum nelimitat şi consilii judeţene şi primării care au un consum de până la 200 de litri.

„Acest lucru a fost sesizat şi de un raport al Curţii de Conturi, care a fost înaintat Guvernului României, cu solicitarea de a interveni cu reglementarea, astfel încât să se standardizeze o asemenea practică a cheltuielilor legate de combustibil, având în vedere că, în perioada 2006-2008, au fost creşteri absolut spectaculoase, în ceea ce priveşte cheltuielile legate de combustibilul utilizat de maşinile instituţiilor de la nivel local”, a afirmat primul-ministru.

El a menţionat că decizia diminuării consumului de carburanţi face parte din prevederile unei OUG care vizează reducerea cu 20% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii la nivelul tuturor autorităţilor şi instituţiilor publice din România.

Astfel, în trimestrele trei şi patru toate autorităţile şi instituţiile publice vor trebui să reducă cu 20% cheltuielile aferente bunurilor şi serviciilor pe care le prestează, fie că este vorba despre furnituri, deplasări interne sau externe, telefoane. Vor face excepţie de la această regulă cheltuielile pentru plata serviciilor medicale, medicamente şi materiale sanitare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata