Hreapcă: Lucrările la Arcul de Triumf vor fi finalizate în martie 2015

Lucrările de consolidare, restaurare şi conservare la Arcul de Triumf au început şi sunt realizate în proporţie de 5-10%, iar termenul de finalizare a proiectului este martie 2015, a declarat vineri directorul de Investiţii al Primăriei Capitalei, Bogdan Hreapcă.

Proiectul va fi implementat prin intermediul unei finanţări nerambursabile acordate prin Regio — Programul Programul Operaţional Regional 2007 — 2013, Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului” şi este de 30.461.626,92 lei, din care 19.534.718,59 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 2,402,69 lei — cofinanţarea din partea Primăriei Municipiului Bucureşti, a spus acesta la o conferinţă de presă.

Obiectivul general al proiectului este consolidarea, restaurarea şi conservarea Arcului de Triumf, cu scopul salvării de la distrugere, al conservării moştenirii culturale şi al sporirii atractivităţii acestui obiectiv pentru turismul cultural.

Conform reprezentanţilor Primăriei Capitalei, inţiativa PMB de a consolida, restaura şi conserva Arcul de Triumf, monument istoric situat într-o zonă importantă a capitalei (Piaţa Arcul de Triumf), contribuie la conservarea şi restaurarea patrimoniului istoric al Bucureştiului prin menţinerea stilului arhitectonic tradiţional.

Potrivit Irinei Bologa, manager de unitate de implementare a proiectelor „Arcul de Triumf” şi „Casa Cesianu”, obiectivele specifice ale proiectului vizează consolidarea, protecţia şi conservarea monumentului Arcului de Triumf, introducerea cu caracter permanent a monumentului în circuitul public şi turistic, atragerea unui număr de aproximativ 25.000 de vizitatori în primul an după deschiderea permanentă a Arcului de Triumf, sporirea numărului de turişti cu aproximativ 6% în primii 5 ani după introducerea în circuitul public turistic. De asemenea, îmbunătăţirea căilor de acces pietonale către monument şi amenajarea zonelor de protecţie prin delimitarea şi împrejmuirea monumentului.

Proiectul este necesar din cauza vechimii Arcului de Triumf, a poluării deosebit de mari pe care o suportă acest monument istoric ca urmare a traficului foarte intens din jurul său.

Arcul de Triumf, monument istoric de arhitectură şi obiectiv de patrimoniu cultural, este un edificiu reprezentativ al Bucureştiului, ce comemorează victoria armatelor române în Primul Război Mondial, apariţia României Mari şi încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria.

Până în prezent, a fost realizată organizarea de şantier, s-au desfăcut pavimentele şi trotuarele, au fost inscripţionate şi depozitate bordurile — fiind bunuri care fac parte din acest ansamblu monumental. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata