Iaşiul va avea cel mai mare muzeu de arheologie industrială din ţară

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat joi (18 martie 2010) că Iaşul va avea cel mai mare muzeu de arheologie industrială din ţară, ca şi suprafaţă.

„Noul muzeu de arheologie industrială va avea o sală de expunere şi de studiu. Practic va fi cel mai modern şi mai mare muzeu de acest gen din ţară”, a declarat ministrul Culturii.

Înfiinţarea acestui nou muzeu este posibilă după ce în şedinţa de miercuri Guvernul a probat trasferul depozitului de tutun de la Ministerul Finanţelor la Ministerul Culturii şi darea lui în folosinţă Complexului Muzeal Moldova.
„Prin această hotărâre, Complexul Muzeal din Iaşi va avea posibilitatea protejării unui monument istoric şi, în acelaşi timp, un spaţiu muzeal al unei instituţii aflate în subordinea noastră”, a explicat ministrul Kelemen Hunor.

Astfel, clădirea cunoscută sub numele de „Depozitul de tutun” din cadrul fostei fabrici de ţigarete, imobil aflat pe lista monumentelor istorice, cu o suprafaţă construită de 1.427,7 mp, şi o suprafaţă desfăşurată de 5.797 mp, cu două etaje şi mansardă, permite celor de la Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Moldova să organizeze spaţii expoziţionale, depozite şi un centru de documentare.

Noul muzeu va păstra patrimoniul tehnic aflat în teren. Astfel, fostele mari fabrici şi combinate precum Nicolina, Fabrica de Bere, Tepro sau CUG nu vor fi doar o amintire a celor care au lucrat aici, ci vor fi prezentate şi noilor generaţii dornice să afle cât mai multe informaţii prin intermediul patrimoniului cultural material.

Arheologia industrială, un domeniu relativ nou în România, îşi propune să atragă atenţia asupra muncii şi situarea ei în contextul social al proceselor de fabricaţie, al utilajelor şi al construcţiilor. Este un domeniu interdisciplinar de studiu al mărturiilor, materiale sau imateriale a documentelor, al artefactelor, al structurilor, aşezărilor omeneşti şi peisajelor urbane sau naturale, create pentru sau de către procesele industriale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata