Ilie Sârbu: Banii pentru subvenţiile în agricultură nu s-au acordat, deşi au fost prevăzuţi în buget

17

Banii pentru subventiile in agricultura au fost prevazuti in bugetul de stat, iar acum nu se regasesc in contul Ministerului Agriculturii, existând ipoteza ca acesti bani ar fi fost alocati pentru asfaltari, a declarat miercuri (28 octombrie 2009) intr-o conferinta de presa, vicepresedintrele Partidului Social Democrat, Ilie Sârbu, fost ministru al Agriculturii.

.

Sârbu a precizat ca livrarea banilor ar fi trebuit sa inceapa din 15-16 octombrie, dar a aratat ca, pâna acum, nu a fost acordat nici macar avansul de 70% din subventiile pentru fermieri, asa cum se stabilise in 8 august prin Ordonanta de guvern.

“Banii pentru subventii au fost prevazuti la bugetul de stat. Au existat discutii la inceputul anului, ca suma este prea mica – 1,37% din PIB, dar, pâna la urma, am acceptat. Când am plecat de la Ministerul Agriculturii, banii erau programati, dar nu existau in cont…

Exista discutii ca banii nu au venit la Ministerul Agriculturii, ci s-ar fi dus la Ministerul Transporturilor, la asfaltari, dar sunt doar discutii, nu avem dovezi”, a spus Sârbu, adaugând ca explicatiile ar trebui sa fie acum primite de crescatorii de animale care protesteaza in strada.

Potrivit acestuia, imprumutul de la Trezorerie, deaspre care Emil Boc spune ca l-a contractat, a fost stabilit inca din luna august, conform unei intelegeri cu Trezoreria, in perioada in care detinea functia de ministru al Agriculturii, discutia fiind sustinuta de contextul in care Comisia Europeana a rambursat României banii platiti catre fermieri in lunile aprilie, mai, iunie.

El a mentionat ca cea mai importanta rambursare a avut loc in data de 5 august, când au fost rambursati banii platiti in luna iunie, in valoare de 420 milioane de euro.

Fostul ministru al Agriculturii a criticat faptul ca ministrul interimar Radu Breceanu “spune cu o candoare absoluta ca nu sunt bani, dam cât putem”.
De altfel, Ilie Sârbu nu da vina pe Radu Berceanu pentru ca, spune el, acesta nu cunoaste bine sistemul, dar a aratat ca “Berceanu trebuie sa fie mai retinut in declaratii” si sa se informeze mai bine.

“Noi nu-i cerem domnului Berceanu in calitate de ministru demisionar decât sa-i respecte pe agricultori, nu sa actioneze in detrimentul lor in favoarea Ministerului Transporturilor”, a spus Sârbu.

Fostul director general al Agentiei de Plati si Interventii (APIA), Daniel Constantin, a atras la rândul sau atentia ca aceasta institutie nu trebuie implicata in luptele politice, asa cum se intâmpla acum, si a precizat ca Agentia a finalizat pe 15 octombrie controalele de resort, pentru ca recensamântul amintit de Emil Boc ca nefiind finalizat, se efectuzeaza de-abia in 2010.

El a spus ca APIA a trimis Ministerului Agriculturii situatia efectivelor de bovine si ovine eligibile pentru plata sumelor complementare fondurilor europene, si a aratat ca, potrivit negocierilor cu CE, s-a stabilit pentru 2009 plata, de la bugetul comunitar, a sumei de 182 de milioane de euro pentru 1.392.000 capete bovine si a sumei de 66 milioane euro pentru aproximativ 6,3 milioane capate ovine.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Open

Close