Ilie Şerbănescu: FMI are o poziţie ipocrită

Poziţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) este ipocrită, a declarat vineri (21 mai 2010) analistul economic Ilie Şerbănescu. „Poziţia FMI este una ipocrită pentru că, văzând acum ce se întâmplă şi ce rezultate are programul de reducere a deficitului bugetar, Fondul doreşte să îşi facă o imagine de salvator, şi nu de gropar, şi ne-a găsit pe noi mai slabi de înger”, a spus Ilie Şerbănescu.

Referindu-se la declaraţia directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn, care a afirmat, joi seara, la o emisiune a postului de televiziune France 2, că Fondul a sugerat reducerea deficitului bugetar al României prin creşterea taxelor şi impozitelor, în special pentru cei bogaţi, şi nu prin tăierea cu 25 la sută a lefurilor, însă că guvernul României nu a acceptat această formulă, analistul Ilie Şerbănescu a precizat:

„Dacă nu ar fi fost şi evenimentele din Grecia concomitent, probabil că reacţia lor nu ar mai fi fost aceeaşi”. „Oricum, lucrurile vor ieşi prost de tot în această parte a lumii, iar, în parte, va fi şi vina lor. Când văd noua imagine pe care FMI încearcă să şi-o creeze, trebuie să amintesc faptul că, în 2007, FMI era în lichidare.
Oamenii plecau de la ei să îşi găsească slujbe în altă parte, se reduceau salariile, aşa că, după părerea mea, criza i-a salvat.

Acum, ei, la rândul lor, fac pe marele salvator, ceea ce FMI nu este. Ceea ce trebuie să facă România, este limpede’, a spus Ilie Şerbănescu, amintind de necesitatea reducerii dezechilibrelor bugetare. Potrivit analistului economic, programele Fondului nu duc la rezolvarea situaţiei, întrucât nu se pot reduce deficitele numai prin tăierea cheltuielilor.

„Între diminuarea salariilor şi creşterea taxelor, eu aş fi fost pentru creşterea taxelor, pentru că atunci fiecare rămâne să îşi chivernisească câştigurile. Problema cu FMI constă, însă, în lipsa unor programe care să conducă la creştere economică, să combine demolarea cu construcţia.
Ori, ei nu ştiu şi nu au ştiut decât să demoleze. Eu nu spun că nu trebuie să se demoleze ceva, pentru că sunt lucruri greşite în România. Dar, fără programe de relansare, pe care FMI nu le are, nu se poate face nimic”, a subliniat Ilie Şerbănescu.

Fondul Monetar Internaţional a sugerat României să nu taie din salariile bugetarilor, ca măsură de limitare a deficitului, ci a indicat o mărire a taxelor şi impozitelor, în special pentru cei mai bogaţi, a declarat directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, la o emisiune a postului de televiziune France 2. Acesta a menţionat, însă, că decizia aparţine Guvernului României.
„România este într-o situaţie mai dificilă decât credeam şi decât o credea şi ea. I-am spus: în aceste condiţii, vom accepta ca deficitul bugetar pe care l-am convenit să fie puţin mai mare, pentru că, în felul acesta, vom susţine creşterea economică”, a spus Strauss-Kahn, citat de RFI.

Citește și
8 Comentarii
 1. adon spune

  …pai tu daca te duci la banca si iei bani in imprumut pentru afacerea ta, vrei sa iti faca Banca un plan de afaceri ????? sa iti spuna cum sa ii investesti ca sa ai profit ???? esti si prost !! ei iti dau banii, ca orice banca dar a face profit cu ei e chiar datoria ta!! nu a lor !! ei te crediteaza si e treaba ta cum iti dezvolti sau iti omori afacerea……dar, asa suntem noi romanii, intotdeauna altii sunt de vina !!! vezi, de aia !!!

 2. adon spune

  …vezi, chiar si dumneata, Ilie Serbanescu, ai o pozitie ipocrita…

 3. Mihai spune

  Domnul Serbanescu uita ca FMI nu are obligatia sa propuna nici un fel de program de relansare si nici o masura de revenire a economiilor pe care le imprumuta. Acestea intra in obligatiile guvernelor tarilor respective.

  Nu pot intelege de ce il citati pe acest om care se vede clar ca nu are nicio legatura cu economia sau cu bunul simt. Imi pare rau sa spun asta dar haideti sa nu aruncam mata in curtea vecinilor doar de dragul actualei puteri si a banutilor care curg usor…

  Analist economic… o gluma proasta!

 4. dav spune

  un mosneag ipocrit si mincinos care nu are nici o legatura cu economia reala

 5. scorpion spune

  voi nu stiti cime este FMI si cine il administreaza . sunt niste gropari iar ceea ce fac ei este amestec in treburile interne ale statelor pe care le falimenteaza . nu au ce cauta in romania . iar cei care i-au adus sunt vinzatori de tara , tradatori . ceausescu a murit impuscat , basescu va sfirsi spinzurat . asta merita !!

 6. IMM spune

  LEUL SUS = ADIO EXPORTURI, DOBINDA DE REFERINTA SUS = ADIO FINANTARE !!!! cu asta ati omorit mai toate IMM-urile ! Daca nu opreati finantarea imm-urilor, nu mai era nevoie de imprumuturi , fiidca statul ar fi incasat destul – nu mai induceti oamenii in eroare : BNR A DISTRUS ECONOMIA ROMANIEI. Paltiti cu O PARTE A banilor din BNR sau vindeti din rezerva de aur BNR ca pretul este la limita maxima (asa a facut anglia) Banca Nationala Romania (in frunte cu isarescu) a ingenunchiat romania ( cu dobinda de referita care este de 10 ori mai mare ca in UE) . banii de la BNR unde sunt, VREM SA STIM CE FACE BNR CU BANII ROMANIEI, CINE INCASEAZA DOBINZILE LA DEPOZITE , UNDE SE VARSA PROFITUL.VREM SA STIM CE ESTE CU BANII din Banca Nationala, BANII ROMANIEI ! TILHARILOR dece ne indatorati de pomana cind BNR are bani in depozit ! ati omorit toate IMM-urile care nu mai pot si nu au mai putut imprumuta capital de lucru decit la dobinzi de 15 ori mai mari ca in UE , leul sus= adio exporturi , nu putem sa concuram cu cei care imprumuta capital de lucru la o dobinda de 3-5% (din tarile UE)
  IATA:
  la data de iunie10.2010 = = Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, azi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 1%, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei citat de AFP, relatează Hotnews. Dobânda de refinanţare, care este, teoretic, barometrul creditelor în cele 16 ţări ale zonei euro, staţionează la acest nivel din luna mai 2009.
  BCE a început să reducă dobânda de politică monetară în luna octombrie 2008, de la 4,25% la nivelul actual de 1%, după ce criza economică a afectat puternic

 7. George spune

  Intotdeauna adevarul e la mijloc. Cand ii vad pe Isarescu si ziaristul ala care se pretinde purtator de cuvant al BNR ma apuca durerea de cap … Serbanescu pare un activist de partid care le spune pe sleau si uneori o mai nimereste. Jalea e ca nimeni nu ne poate scoate din groapa in care am cazut.

 8. hagitudose spune

  conditiile impuse de FMI sunt oneroase si nu vor putea fi indeplinite niciodata !
  Smecheria de baza cu care lucreaza FMI este a cere ‘o falsa performanta’ prin restructurare.Ori pentru a realiza performanta economica in orice domeniu trebuie continuitate adica sa lucrezi cu aceeasi oameni ani la rind.
  Romania primeste in aceste luni o lovitura de gratie,cea mai tare din ultimii 65 de ani:
  Restructurare nu inseamna 1. dai afara;2 dai afara;3 dai afara !
  0 masuri constructive,numai distrugere !!!
  Pai ca sa reconstruiesti ce ai distrus,te costa mult mai mult adica diferenta de dobanda este mult mai mare si e la mintea cocosului ca RECONVERSIA ar fi salvarea.
  De exemplu: FMI da credit cu 5% sa dai oamenii afara si sa demolezi o fabrica,reconvesia fabricii ar presupune costuri minime iar cei mai multi ar avea de lucru.
  Insa guvernul va rade fabrica sa construiasca una noua de exemplu;Va plati dobinzi reale de peste 10% iar oamenii tinuti
  mult timp fara loc de munca isi pierd antrenamentul pt. ca nu sunt roboti…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata