Încălzire cu 10 – 15% mai scumpă la iarnă, în Suceava

Sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor plăti cu 10 – 15% mai mult pentru agentul termic în iarna 2010 – 2011.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat joi (2 septembrie 2010) că societatea de termoficare Termica SA va propune creşterea preţului la gigacalorie, majorarea urmând să fie discutată şi aprobată în viitoarea şedinţă de Consiliu Local.
Lungu a precizat că majorarea preţului gigacaloriei va fi influenţată şi de deciziile care vor fi luate la nivel central cu privire la subvenţionarea căldurii în această iarnă.

„Vom vedea pe ce sprijin ne putem baza din partea Guvernului. Până acum, Primăria a girat pentru societatea de termoficare creanţe de 100 de milioane de lei vechi, astfel încât vom putea asigura aprovizionarea cu cărbune”, a spus Lungu.
Dacă CL va aproba o majorare cu 10%, preţul gigacaloriei va ajunge la 195,8 lei, iar dacă majorarea va fi de 15%, preţul va ajunge la 204,7 lei, în condiţiile în care, în prezent, gigacaloria costă 178 de lei.

Pe de altă parte, primarul Sucevei a spus că taxa de salubritate ar trebui plătită şi de sucevenii plecaţi la muncă în străinătate şi a făcut apel la populaţie să nu mai uzeze de tot felul de tertipuri pentru a nu plăti această taxă. El a precizat că, în prezent, se încasează doar 60% din cât ar fi trebuit şi că unii suceveni susţin că nu mai locuiesc de ani buni în România, deşi este posibil ca în apartamentele acestora să locuiască alţi chiriaşi, care ar trebui înregistraţi la asociaţiile de proprietari.

Edilul a susţinut că va discuta cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari despre o inventariere corectă a persoanelor care trebuie să plătească taxa de salubrizare. Potrivit lui Lungu, în Suceava se percepe una dintre cele mai mici taxe de salubrizare, de 2,5 lei pe lună de persoană, în condiţiile în care, în Botoşani şi Bacău, de exemplu, taxa este de 5 lei, iar în Bihor de 7 lei. În context, Lungu a atras atenţia că, din lipsa fondurilor pentru salubrizare, Primăria nu dispune de bani pentru dezinsecţia oraşului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata