Investiţie de 11 milioane euro în cea mai mare moară industrială din România

Grupul de firme ATON Transilvania a inaugurat marţi, 4 mai, în localitatea timişoreană Carani, cea mai mare moară din România, printr-o investiţie de 11 milioane euro.

Moara Carani 5 are în prezent o capacitate de stocare de 150.000 tone de cereale, dar prin deschiderea unui nou siloz în acest an capacitatea totală de stocare va creşte la 450.000 tone. Moara Carani este singura moară din România care funcţionează în regim integrat, de la cultivarea cerealelor, recoltare, silozare şi măcinare până la livrarea produselor finite.

Făina produsă în moara Carani 5, cu o capacitate de 500 tone pe zi, şi în moara Carani 4, cu o capacitate de 120 tone pe zi, este vândută cu precădere pe piaţa externă în Orientul Mijlociu şi în ţările vestice.

Grupul de firme ATON Transilvania deţine la ora actuală în vestul ţării 20.000 hectare de teren agricol, din care 15.000 în arendă şi 5.000 hectare în proprietate. Aceste suprafeţe sunt cultivate cu grâu şi porumb, dar conducerea companiei nu exclude în viitor introducerea rapiţei şi a plantelor tehnice.

Potrivit directorului general al ATON Transilvania, compania nu exclude extinderea suprafeţelor cultivate până la 30.000 de hectare, numai în condiţiile găsirii unor terenuri comasate.

Potrivit statisticilor, România a importat în 2008 produse de morărit în valoare de 120 milioane euro, în timp ce exporturile au totalizat doar 5 milioane euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata