Ioan Mircea Paşcu: România poate viza cu şanse considerabile un post de vicepreşedinte al Parlamentului European

Postul de vicepreşedinte al Parlamentului European este mai accesibil decât cel de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi de aceea poate fi vizat de România cu şanse considerabile, a declarat eurodeputatul PSD Ioan Mircea Paşcu în cadrul unui interviu acordat AGERPRES.

De asemenea, crede fostul ministru al apărării, un politician din Europa Centrală şi de Est are şanse sporite, în contextul internaţional dominat de criza din Ucraina, să ocupe postul de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate. Ioan Mircea Paşcu mai afirmă că principala sa reuşită în acest mandat de eurodeputat o constituie recunoaşterea sa ca o voce cu greutate în materie de politică externă şi apărare şi susţine că dacă va fi reales va continua să apere şi să promoveze interesele României în Europa şi în relaţiile externe ale Uniunii Europene.

Nu în ultimul rând, Ioan Mircea Paşcu afirmă în interviul acordat AGERPRES că speră ca anexarea militară a Crimeii de către Rusia să fi trezit la realitate factorii responsabili din UE, care se mulţumeau până acum să trăiască în visul unei Europe prospere şi sigure, fără ameninţarea unui conflict convenţional major pe teritoriul ei. În opinia eurodeputatului PSD, care a fost în acest mandat vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, obiectivul strategic al Rusiei este refacerea Uniunii Sovietice, iar poziţiile intermediare adoptate de Moscova, precum acordul de la Geneva, nu sunt decât poziţii tactice care adaptează urmărirea obiectivului strategic la condiţiile momentului.

AGERPRES: Conform listei prezentate de PSD, veţi candida pentru un nou mandat de eurodeputat. Cu ce mesaj vă veţi prezenta în faţa alegătorilor şi care sunt priorităţile dumneavoastră pentru un viitor mandat?

Ioan Mircea Paşcu: Am promovat şi apărat şi voi continua să apăr şi să promovez interesele României în Europa şi în relaţiile externe ale Uniunii Europene. Moldova a constituit şi rămâne o prioritate, la fel ca şi statutul de egalitate în cadrul UE — admiterea în Spaţiul Schengen, încetarea aplicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

AGERPRES: Credeţi că vor exista schimbări majore în viitorul Parlament European? Credeţi că va exista o ascensiune semnificativă a forţelor extremiste şi populiste europene?

Ioan Mircea Paşcu: Cred că forţele extremiste vor cunoaşte un avans, însă nu cred că ele vor reuşi să disloce marile familii europene, care vor continua să formeze majoritatea.

AGERPRES: Care credeţi că vor fi în ţările UE marile teme de campanie pentru alegerile europene? Dar în România?

Ioan Mircea Paşcu: În afara temelor europene majore — pe seama cui, a celor bogaţi şi puţini sau a celor mulţi şi săraci, se face ieşirea din criză, precum şi austeritate versus creştere economică — cred că, în fiecare ţară membră vor exista şi teme interne importante, care vor interefera cu agenda pur europeană. La noi, cred că o astfel de temă va fi raportul de forţe dintre social-democraţie şi dreapta, ca să dau un singur exemplu.

AGERPRES: Care consideraţi că sunt principalele dumneavoastră realizări în acest mandat şi, în acelaşi timp, ce aţi trece la capitolul nereuşite?

Ioan Mircea Paşcu: Cred că principala reuşită o constituie recunoaşterea mea ca o voce cu greutate în materie de politică externă şi apărare, iar Raportul privind clauzele de asistenţă reciprocă şi solidaritate, realizat în 2012 — recunoscut ca atare de Comisie — reprezintă un vârf. În privinţa nerealizărilor, cu toată modestia, nu pot menţiona ceva anume…

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata