Ionel Haiduc: Nu ne este indiferentă distrugerea istoriei Capitalei

Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a afirmat la o dezbatere desfăşurată în Amfiteatrul Bibliotecii Academiei, că instituţiei pe care o conduce nu-i este indiferentă distrugerea patrimoniului construit al Bucureştiului.

„Soarta Capitalei nu ne este indiferentă”, a spus Haiduc, la dezbaterea „Problemele patrimoniului Bucureştilor la început de an şi guvernare”, manifestare organizată de Grupul Civic Bucureşti, cu sprijinul Academiei Române şi al Administraţiei Monumentelor din Primăria Capitalei, amintind că Academia Română a adoptat anul trecut o declaraţie în acest sens.

Preşedintele Academiei a declarat că deşi Bucureştiul trece printr-o perioadă de dezvoltare firească, „acest lucru nu trebuie să se întâmple cu distrugerea patrimoniului construit”, ci cu plasarea construcţiilor noi în afara oraşului, aşa cum se petrece în alte capitale europene.
În opinia lui Ionel Haiduc, „trebuie să existe o punte între oamenii politici şi specialişti”, primii trebuind „să ia decizii bazate pe argumente, şi nu pe inspiraţie de moment, astfel încât patrimoniul cultural, arhitectural al Capitalei să nu fie sacrificat”.

„Există şi un interes economic, un interes turistic, banii trebuie câştigaţi inteligent”, a subliniat preşedintele Academiei Române, care a deplâns absenţa „oamenilor de decizie” de la dezbatere.

Despre „rănile deschise ale Bucureştilor” – construcţia de lângă Biserica armenească, reeditată la Catedrala Sf. Iosif, situaţia Palatului Ştirbei, „ecranat”, în viitor, de „un zigurat cu pereţi de sticlă”, statuia lui Mihai Viteazul de la Universitate, năpădită de vegetaţie spontană, stâlpi de curent electric şi alte construcţii, conacul Golescu, lipsa de spaţii verzi, proasta legislaţie – au prezentat comunicări arhitecţii Dan Ionescu şi Dorin Ştefan, Silvia Colfescu şi Dan Ghelase.

Vorbind despre „dezvoltarea policentrică a Bucureştiului”, prin posibila amenajare a unei zone „destructurate”, precum aceea cunoscută sub numele de Esplanada, Dorin Ştefan a prezentat ideea realizări unui mare parc „după modelul englezesc”, a unui „codru”, în jurul Palatului Parlamentului.
Avocatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Mugur Costin Popescu, a informat că, „deşi a fost pierdută o bătălie, nu a fost pierdut războiul, existând speranţa ca justiţia să dea o soluţie corectă în favoarea Arhiepiscopiei”. „Avem o nouă cerere de strămutare a procesului de la Ploieşti, depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a menţionat avocatul.

Popescu a spus că în momentul de faţă la clădirea de lângă Catedrală se execută lucrări neautorizate, din cauza expirării, la 23 martie 2009, a autorizaţiei de construcţie la clădirea din preajma Catedralei Sf. Iosif, investitorul, Milenium Bilding, fiind somat de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, să oprească lucrările. El a subliniat că nu a fost semnat niciodată un acord între Arhiepiscopie şi Milenium Bilding în vederea obţinerii de către Arhiepiscopie a unor spaţii în clădire.

Avocatul a precizat că o înţelegere dintre monseniorul Ioan Robu şi investitor, având la bază posibilitatea realizării unei clădiri cu o înălţime de 45, şi nu de 75 de metri, a fost denunţată de arhiepiscop în anul 2001, în timp ce autorizaţia de construcţie a fost obţinută în 2006.
Academia Română a cerut, anul trecut, principalelor instituţii ale statului să pună capăt „desfigurării” Capitalei prin ridicarea unor clădiri înalte în centrul oraşului şi în partea sa istorică.

Referindu-se la „cazul construcţiei înalte din preajma Bisericii armeneşti şi consecinţele sale, dar mai ales la problema deosebit de gravă a clădirii înalte în curs de construcţie în imediata apropiere a Catedralei Sf. Iosif”, Academia Română a apreciat că aceste situaţii „impun autorităţilor înalte ale statului adoptarea unor măsuri grabnice de apărare şi salvare a unui monument al oraşului, totodată catedrală a uneia dintre Bisericile de seamă ale ţării”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata