Jocul Căluşului de Rusalii

În timpul sărbătorii Rusaliilor, timp de trei zile, începând de duminică şi până marţi, în satele din Oltenia şi dintr-o parte a Munteniei se joacă Căluşul, un obicei străvechi care în această parte a ţării a fost deosebit de prezent. Astăzi cetele de căluşari se văd însă mult mai rar prin localităţile din sudul ţării.

Căluşarii, un grup format din mai mulţi bărbaţi care avea un conducător, vătaf, jucau în mai multe locuri din sat, în gospodăriile unde erau primiţi şi uneori ceata de căluşari pleca şi în alte sate.

Erau toţi îmbrăcaţi în costum naţional, în picioare purtau opinci cu clopoţei şi pinteni. Peste cămăşi erau încinşi cu bete în cruce peste piept şi peste spate, pe cap purtau pălării negre cu panglici. În mână aveau ciomege, vătaful, care era cel mai bun jucător din ceată, purta steagul. Mutul, pentru că unele cete aveau şi un astfel de personaj, era îmbrăcat urât şi purta mască pe chip.

Steagul Căluşului era făcut de căluşari, dintr-un lemn de tei, brad sau stejar de câţiva metri, care în vârf avea un tulpan, o batistă sau un prosop.

Jocurile jucate de căluşari erau Floricica, Frumuşica, Crăiţele, Sârba din Căluş, Calul, Boiereasca.

În ultima zi de joc, căluşarii îngropau steagul sau îl aruncau pe o apă curgătoare.

Tradiţia Căluşului a fost proclamată drept capodoperă a patrimoniului oral şi imaterial al umanităţii, în cadrul unei ceremonii organizate în noiembrie 2005 la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Știinţă şi Cultură (UNESCO).

Dosarul de candidatură privind Tradiţia Căluşului a fost pregătit şi îmbunătăţit permanent pe parcursul anilor 2001-2005 de către Delegaţia Permanentă a României pe lângă UNESCO, Organizaţia Neguvernamentală ”Universitatea pentru Toţi” din Slatina şi Ministerul Culturii şi Cultelor, în strânsă cooperare cu Secţia de specialitate din UNESCO. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata