Jocuri imobiliare murdare: un parc din centrul Iaşului este distrus, pe motiv că… nu apare în PUG!

– Un parc în toată puterea cuvântului, cu bănci, copaci şi flori (singurul, de altfel, din Centrul Civic al Iaşului), riscă să fie „înghiţit” de turnuri de oţel şi beton. Comisia de Urbanism şi-a dat avizul favorabil pentru construirea unui centru de afaceri şi rezidenţial pe respectivul amplasament

– Cum a fost posibilă acordarea unui astfel de aviz? Zona respectivă, cu o suprafaţă de 13.000 mp (aflată la intersecţia străzilor Elena Doamna, Grigore Ghica Vodă şi Anastasie Panu), nu figurează în Planul Urbanistic General al Iaşului ca fiind parc. Acest PUG nu a mai fost actualizat de mai bine de 10 ani!

.
Cu toate că un proiect similar a fost blocat la Bucureşti, invocându-se Legea 313/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2007, privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi, prin care se interzice schimbarea destinaţiei acestor zone protejate, parcul ieşean din „Elena Doamna” nu poate fi salvat prin metoda aplicată în Capitală. Motivul: în Planul Urbanistic General (PUG) al Iaşului, document vechi de 10 ani, zona respectivă nu figurează la categoria „spaţii verzi”.

Cu alte cuvinte, cu toate că oricine poate vedea cu ochiul liber că pe acea porţiune de teren se află un parc în toată regula, conform înscrisurilor (vechi şi neactualizate) acesta nu există.

Drept urmare, zona nefiind protejată de nicio lege specială, proprietarii care împart alături de Consiliul Local (CL) suprafaţa de teren de peste 13.000 mp, situată la intersecţia străzilor Elena Doamna, Grigore Ghica Vodă şi Anastasie Panu,  pot construi nestingheriţi acolo.
.

Cine sunt proprietarii terenului?

Ca atare, pe terenul ocupat de parc, împreună cu parcarea din faţa Universităţii „Petre Andrei”, urmează să se construiască un centru de afaceri şi rezidenţial, sacrificându-se astfel singura zonă verde din Centrul Civic al oraşului.

Terenul este deţinut de Consiliul Local (6.500 mp) şi de opt persoane private (patru societăţi comerciale şi tot atâtea persoane fizice), care deţin diverse suprafeţe totalizând 6.843 mp. Acestea din urmă sunt: SC Terramold Invest SRL, SC VENUS COURT SRL, SC IASI BUSINESS CENTER SRL, SC ARGENTA CONSULTING SRL, Cotea Claudia, Lupu V., Niculescu S., Marchievici D.
.

Cei opt privaţi „au bătut palma” cu Primăria Iaşi

Cei opt proprietari privaţi, care au intrat în posesia actelor de proprietate prin diverse modalităţi şi în perioade diferite, s-au mai prezentat şi în urmă cu cinci ani în faţa Comisiei de Urbanism, solicitând aprobarea unor planuri urbanistice zonale (PUZ), cereri care au fost respinse la momentul respectiv.

„În urmă cu cinci ani, le-am respins propunerile pentru că nu am fost de acord să construiască fiecare ce vrea pe porţiunea lui. Ceea ce ceruseră era monstruos, cu un procent de ocupare a solului de peste 50%, clădiri megalomane de 20 de etaje. I-am trimis să se pună de acord şi să facă un plan integrat al zonei, nu fiecare de capul lui”, ne-a declarat Radu Botez, consilier local, membru al Comisiei de Urbanism din cadrul CL Iaşi.

Între timp, proprietarii s-au pus de acord şi şi-au schimbat strategia. Cele patru firme private şi cele patru persoane fizice „au bătut palma” cu Primăria municipiului Iaşi pentru a realiza un proiect comun, gândit de un singur arhitect.
.

Gabriel Surdu nu este la prima încercare de a construi pe amplasamentul unui parc

Unul dintre proprietari este consilierul local PDL Gabriel Surdu, fratele „celebrului” Victor Surdu, prin firma Terramold Invest. Gabriel Surdu este membru al Comisiei de Urbanism care a dat undă verde proiectului. La şedinţa respectivă, el s-a abţinut de la votul de avizare a temei PUZ.

Gabriel Surdu nu este la prima tentativă de a dezvolta un proiect urbanistic pe amplasamentul unui parc. În urmă cu aproximativ şase ani, el a intenţionat să construiască o benzinărie în zona parcului de la Bariera Ţigarete, din Păcurari. Protestele vehemente ale locatarilor din zonă l-au obligat să renunţe la proiect.
.

Ce urmează: PUZ, PUD, avize, autorizaţii şi hârleţ

După ce proprietarii parcelelor din zona „Elena Doamna” s-au decis să dezvolte un proiect comun, arhitecţii s-au pus pe treabă şi au întocmit aproximativ 20 de planşe cu viitorul ansamblu imobiliar din inima Iaşului. Noul proiect i-a „convins” pe membrii Comisiei de Urbanism să-şi dea acordul de principiu, în şedinţa de miercuri, 26 mai, astfel că tema PUZ va fi supusă dezbaterii în plenul CL.

Dacă în viitoarea şedinţă de plen a CL Iaşi, aleşii locali vor fi de acord cu propunerea de transformare a parcului în mall şi centru de afaceri, proiectul va avea undă verde pentru a trece la următoarele etape: PUZ, PUD, avize, autorizaţii şi hârleţ.

„Cel mai mult m-a interesat ca proiectul să prevadă o parcare subterană pe o suprafaţă cât mai mare. S-a ţinut cont de acest fapt, astfel că s-a stabilit construirea unei parcări subterane comune pe două niveluri, pe aproximativ jumătate din suprafaţă”, a continuat Radu Botez.

Indicele de ocupare cu clădiri a terenului a fost redus la 34%, ceea ce înseamnă că din peste 13.000 mp, se va construi pe circa 4.600 mp.

„Diferenţa va fi ocupată cu căi de acces şi zone verzi. Acestea din urmă se vor amenaja cu precădere către jumătatea dinspre Hotel Europa a terenului, iar pe partea situată către Universitatea «Petre Andrei» şi spre blocurile de pe «Anastasie Panu» se vor construi mai multe clădiri”, ne-a mai explicat Radu Botez.
Regimul maxim de înălţime a fost stabilit la 55 metri, proiectul cuprinzând clădiri cu niveluri pornind de la 2S+P+4E până la 2S+P+14 E.
.

Interesul proprietarilor: să vândă terenul la un preţ cât mai bun

„Ceea ce şi-au propus proprietarii este destul de dificil şi de costisitor de realizat, dar vom vedea cine va avea şi bani să investească acolo. Oricum, ceea ce îi interesează pe ei este să se vadă cu un PUZ în mână, după care să vândă terenul la un preţ cât mai bun”, a punctat consilierul local Radu Botez.

Acesta a mai fost de părere că, după estimările sale, nici peste cinci ani de acum înainte nu-şi va permite nimeni să înceapă lucrările de construcţie la un proiect de o asemenea anvergură.

.

Cine controlează firmele care deţin teren în parcul Elena Doamna?

1.    SC TERRAMOLD INVEST SRL Iaşi

Administratori:
SURDU GABRIEL MIHAI – consilier local PDL

Asociaţi:
SURDU AMELIA ELENA
SURDU DUMITRU GABRIEL
SURDU GABRIEL MIHAI
SURDU VICTOR CRISTIAN
SURDU VIORICA

2.    SC VENUS COURT SRL Iaşi

Administratori:
MENELAOS ARISTODEMOU ARIS –  cipriotul cu cetăţenie engleză

Asociaţi:
MENELAOS ARISTODEMOU ARIS

Asociaţi persoane juridice:
PRASLIN INVESTMENTS LTD

3.    SC IAŞI BUSINESS CENTER SRL Bucureşti

Administratori:
NICHOLAS ABACO – afaceristul imobiliar româno-american (fost Nicolae Abăciţei)
KARALI HUSEYIN
GUNATA SAVAS.
Ultimii doi deţin împreună firma Synergy Construct.

Asociaţi:
KARALI HUSEYIN
NICHOLAS ABACO
GUNATA SAVAS

4.    SC ARGENTA CONSULTING SRL

Administratori:
IORGU CONSTANTIN RĂZVAN
SIMINICEANU EUSEBIU MIHAIL – patronul agenţiei imobiliare Terra Real Estate

Asociaţi:
IORGU CONSTANTIN RĂZVAN
SIMINICEANU EUSEBIU MIHAIL

.

Noul PUG al Iaşului ar trebui să fie predat în 2011

Planul Urbanistic General al Iaşului, aprobat prin HCL nr. 163 din 1999, a expirat, conform Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, la data de 9 august 2009, adică în urmă cu aproape un an.

Pentru reactualizarea acestuia, municipalitatea ieşeană a încheiat cu firma Search Corporation SRL Bucureşti un contract în valoare de 1,5 milioane RON, fără TVA, iar lucrarea trebuia predată la începutul anului 2009.

La momentul respectiv, Iaşul trebuia să aibă noul PUG, dar cum acesta nu a fost finalizat, municipalitatea a decis prelungirea valabilităţii vechiului PUG până când firma Search Corporation va „binevoi” să termine noul PUG.

„Între Primărie şi Search Corporation a fost semnat un act adiţional de prelungire a termenului de predare a PUG, până în aprilie 2011. Până când va fi finalizat, va râmâne în vigoare vechiul PUG”, ne-a declarat arhitectul şef al Iaşului, Tudor Vericeanu. Conform declaraţiilor lui Vericeanu, Search Corporation nu şi-a respectat angajamentul iniţial, deoarece Primăria Iaşi nu a plătit la timp fazele intermediare ale lucrării.

Aşadar, în acest moment, avizarea proiectelor urbanistice din Iaşi se face conform situaţiei existente în urmă cu mai bine de 10 ani…

Citește și
1 Comentariu
 1. Mariana R. spune

  Domnule/doamna care ati redactat acest articol!
  Sunteti dezinformat si rau intentionat, chiar daca doriti sa fiti in asentimentul cetateanului de rand al orasului Iasi!

  In primul rand ar trebui sa stiti ca Primaria Iasi a transformat intr-un asa-zis terenul revendicat de fostii proprietari, peste noapte, abuziv si fara a plati dreptul de utilizare in scopuri publice a terenului.
  Dreptul de proprietate este un drept consfintit prin Constitutie!
  Primaria Iasi a dobandit teren in acea zona prin neputinta unora dintre fostii proprietari de a-si recapata terenurile.
  Credeti ca participa financiar la intocmirea Planurilor de Urbanism?

  A fost mai usor sa transforme o proprietate privata in parc si sa concesioneze terenuri de utilitate publica, care au fost efectiv parcuri, in vederea realizarii de constructii.

  De ce nu vedeti ce se intampla cu terenul de langa Biserica Barboi ( fost parc si proprietate publica) pe care ar trebui sa se construiasca Bursa de Valori a Iasului, care, dupa ce a fost despadurit si sapat a stat neingrijit vreo 4 ani, iar acum e o mare care ar putea sa inghita si blocurile din vecinatate ( poate asa va exista mai mult teren pentru afaceri!)?
  Sunt cel putin 30 de familii care risca sa-si piarda locuintele in aceasta groapa. De 6 luni zac contestatiile la Primarie si Inspectoratul in Constructii si inca nu au primit raspuns!
  E loc de parc si acolo si e bine-venit langa biserica!
  Astept cu interes articolul dvs.pe aceasta tema.
  Va cramponati de oamenii de afaceri pentru sunteti frustrati de propriile venituri si nu aveti curaj sa criticati autoritatile locale care va inspira foarte multa incredere (pentru ca nu ati avut niciodata tangenta directa cu ele).
  In fapt, autoritatile locale nu vor respecta niciodata legea, caci in spatele acestor autoritati sunt doar oameni, slab pregatiti dpdv profesional, care sfideaza legile sau nici macar nu le cunosc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata