Judecătorul Ion Predescu susţine că Legea uninominalului este neconstituţională

Judecătorul Ion Predescu, membru al Curţii Constituţionale, a declarat marţi (9 februarie 2010) că actuala lege electorală, care a introdus votul uninominal, este neconstituţională.

Ion Predescu a explicat, într-o emisiune la Realitatea FM, că judecătorii de la Curtea Constituţională nu s-au pronunţat încă pe această lege, deoarece nu au fost primită o sesizare pe acest act normativ.

„Curtea Constituţională şi-a mai exprimat punctul de vedere în legătură cu acestă lege. Noi am examinat-o în amănunţime, numai că nu am fost sesizaţi. Ea avea şi alte deficienţe de reglementare. Nefiind sesizaţi şi neputându-ne sesiza din oficiu şi nici extinde sesizarea, a rămas ca atare”, a explicat Predescu. În opinia judecătorului CCR, această lege este „gravă” din punct de vedere al reprezentativităţii.

„Toată lumea vede că de pe locul trei a trecut peste doi şi unu şi a luat mandatul. Asta este foarte grav din punct de vedere al reprezentativităţii. Un partid cu voturi mai multe are mai puţine mandate decât partidul de pe locul doi. Vi se pare că din punct de vedere logic sistemul este bun?”, a adăugat judecătorul.

Ion Predescu este de părere că votul pe listă ar fi de preferat în România, aflată „într-o etapă de dezvoltare”, unde electoratul încă nu este pregătit pentru uninominal.
Votul uninominal a fost introdus odată cu alegerile parlamentare din anul 2008.

Pentru prima oară, în noiembrie 2008, Parlamentul a fost ales pe baza votului uninominal şi nu pe liste de partid, aşa cum s-a întâmplat după Revoluţie. Legea nr. 35/2008 care reglementează alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat a adus o serie de modificări majore procesului de vot, printre ele şi faptul că cetăţenii au ales doar câte un candidat, unul pentru Senat şi unul pentru Camera Deputaţilor, iar alegătorii au putut vota doar în localitatea de domiciliu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata