Leul s-a apreciat cu 3,44% de euro în primul trimestru din 2010

Leul s-a apreciat faţă de euro cu 3,4431 la sută în primul trimestru, pe care l-a început cu un nivel de curs de 4,2258 lei/euro şi l-a încheiat cu 4,0803 lei/euro, se arată într-o analiză a casei de brokeraj X-Trade Brokers.

În intervalul menţionat, euro s-a depreciat faţă de majoritatea monedelor lumii. Dintre monedele ţărilor europene, rubla şi zlotul s-au apreciat cel mai mult faţă de moneda europeană, iar comparativ cu monedele importante ale lumii euro s-a depreciat cel mai mult faţă de dolarul canadian. ‘Puterea economică a Rusiei cunoaşte o creştere semnificativă, iar rubla se întăreşte atât faţă de euro, cât şi faţă de dolarul american.

În primul trimestru al acestui an, dintre monedele din Europa, rubla a înregistrat cea mai mare apreciere faţa de euro, căderea generală a monedei europene fiind dublată de performanţele înregistrate de economia rusă’, a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est.

Dintre monedele europene, zlotul polonez a marcat cea de-a doua apreciere importantă faţa de euro, în primul trimestru al acestui an, respectiv de 6,1534 la sută. Majoritatea monedelor europene au înregistrat aprecieri faţa de euro cuprinse între 2 şi 5 la sută: coroana suedeză – 4,7138 la sută, francul elveţian – 4,0127 la sută, coroana cehă – 3,6116 la sută.
‘Aprecierea monedelor est-europene nu este un factor care să favorizeze economiile acestora, în primul rând pentru că descurajează exporturile, excepţie face Rusia, care, fiind cel mai mare exportator de petrol din lume, exporta oricum, petrolul fiind o marfă cu o cerere şi un preţ în creştere’, a precizat Victor Safta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata