Lucian Anghel (BVB): Noul Cod fiscal va continua să stimuleze consumul, anul viitor

Noul Cod fiscal va continua să stimuleze consumul, anul viitor, iar efectele se vor resimți și în 2017, însă o creștere economică bazată exclusiv pe consum nu este sustenabilă în România pe termen lung, a declarat marți Lucian Anghel, directorul general al BCR Pensii și președinte al Consiliul de Administrație BVB, într-o conferință pe teme de fiscalitate.

„Este clar că anul viitor consumul va fi stimulat ca urmare a noului Cod fiscal. El va fi stimulat față de un consum care deja a fost stimulat în acest an. Efectele se vor resimți și în 2017.

Este important de văzut cât de mult se vor inflama dezechilibrele, acest deficit comercial”, a spus Anghel.

Potrivit acestuia, dacă în România consumul s-ar fi bazat pe produse fabricate în țară, atunci creșterea economică ar fi fost și mai mare iar economia ar fi crescut mai sănătos.

„Dacă ne uităm, există deficite comerciale, iar asta înseamnă că noi consumăm mai mult din ce produc alții. Practic exportăm seva pe care noi o producem aici către alte țări de unde importăm.

Creșterile economice ar fi fost mai mari dacă noi nu am fi exportat. Dacă acest consum se baza pe produse fabricate în România, atunci creșterea economică ar fi fost și mai mare, atunci economia ar fi crescut mai sănătos. Este o idee foarte bună un guvern tehnocrat să se gândească la acest lucru până anul viitor la alegeri.

Din consum putem să trăim o perioadă mai bine, dar la un moment dat va veni nota de plată. Este foarte important să avem investiții în această economie și din acestea pe termen lung vom putea trăi mai bine”, a explicat Anghel.

Guvernul a aprobat, în octombrie, mai multe modificări la Codul Fiscal, printre care reducerea TVA la apă la 9%, diminuarea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, schimbarea regimului de impozitare a microîntreprinderilor și scutirea de impozit pe profit pentru unitățile din învățământul preuniversitar.

Specialiști în domeniul fiscalității și mediului de afaceri dezbat, marți, noile prevederi ale Codului Fiscal, în cadrul conferinței „Business to more Business” organizată de Doingbusiness.ro și Kompass România.

La eveniment sunt prezenți Cătălin Păuna — country economist Banca Mondială, Lucian Anghel — directorul general al BCR Pensii, președinte al Consiliul de Administrație BVB, Violeta Luca — marketing & operations director Microsoft România, Gabriel Biriș — managing partner Biriș Goran SPARL.

Conferința debutează cu o sesiune de ‘Business Strategy’ — oportunități și provocări pentru companii în contextul economic și politic actual și transformările impuse de hiper-conectivitate și digitalizare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata