MCSI nu garantează că serviciile electronice impuse de UE vor fi la nivel maxim de calitate

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) nu poate garanta că toate cele 20 de servicii electronice impuse de către Uniunea Europeană vor avea un grad de calitate maxim până la finele anului 2009, a declarat miercuri (30 septembrie 2009) Andrei Săvulescu, ‘director general al Direcţiei pentru Politici şi Programe în Domeniul Societăţii Informaţionale al MCSI.

‘Ministerul nu poate garanta că toate cele 20 de servicii electronice impuse de către UE vor avea un grad de interoperatibilitate maxim până la finele anului 2009 şi că se vor situa, pe o scară de la 1 la 5, la nivel maxim. Pentru implementarea acestor servicii este nevoie de voinţă politică, dar şi de finanţare. Din punct de vedere tehnic totul este posibil’, a explicat Săvulescu.

Pe data de 19 august 2009, MCSI a reluat licitaţia pentru crearea portalului e-România, în valoare de peste 42 milioane de lei (10 milioane euro), termenul-limită pentru depunerea documentaţiei fiind 30 septembrie 2009. Printre condiţiile de participare, MCSI stipulează că media cifrei de afaceri a ofertantului, pe ultimii trei ani, trebuie să fie mai mare de 18 milioane euro.

Deschiderea ofertelor va avea loc pe data de 1 octombrie la sediul MCSI. În luna iulie, prima procedură a licitaţiei pentru portalul e-România a fost anulată, pe motiv că documentaţia necesita modificări majore de conţinut. Termenul-limită pentru depunerea dosarelor fusese stabilit pentru 20 august 2009.

La finele lunii iunie, ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, declara că serviciile de e-Guvernare din portalul e-România vor reduce cheltuielile administraţiei cu peste 30 la sută în primă fază şi vor putea ajunge până la 70 la sută în urma finalizării funcţionării acestuia.

Guvernarea electronică se realizează şi prin intermediul Sistemului Electronic Naţional (SEN) în baza Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. MCSI, împreună cu mai multe autorităţi publice, vor finaliza şi implementa un set de proiecte e-Guvernare, în domenii precum Educaţia, Sănătatea, Cultura sau Turismul.

Potrivit lui Sandu, prin proiectul e-România a fost creat Portalul pentru toate localităţile, care va integra informaţiile culturale, turistice, istorice, geografice, legate de biserică, de unitatea administrativă sau orice altă informaţie utilă.

Totodată, e-Guvernare vizează cele 15.000 de instituţii care vor exista pe portalul SEN, cele 13.000 de instituţii existente în sistemul electronic de achiziţii publice. MCSI a lansat, la data de 16 iunie 2009, portalul e-România. Platforma conţine date generale despre istoria, geografia, structura administrativă, demografia, cultura, religia, educaţia, sănătatea, justiţia şi turismul românesc

Conform MCSI, până la sfârşitul anului 2009 urmează să fie operaţionale cele 20 de servicii recomandate de către Uniunea Europeană, în prezent fiind acoperite numai 17 astfel de puncte. Conform declaraţiilor directorului general al Direcţiei pentru Politici şi Programe în Domeniul Societăţii Informaţionale al MCSI, Andrei Săvulescu, ministerul a întocmit o listă de 600 de servicii electronice, dintre care circa 300 vor deveni operaţionale până în anul 2011.

O statistică întocmită de Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii (UIT), arată că, la nivelul anului 2008, în România existau 12 milioane de utilizatori de Internet, reprezentând 53,9 la sută din populaţie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata