Mediul rural va avea acces garantat la Internet de tip broadband

Mediul rural va avea acces garantat la Internet pentru a continua implementarea serviciilor operaţionale de e-Government, a declarat marţi (9 februarie 2010) la postul public de radio, Gabriel Sandu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

‘Mediul rural va avea acces garantat la Internet pentru a implementa serviciile operaţionale. Dacă în perioada 2006-2009, România nu fost în stare să acceseze fonduri pentru implementarea strategiei de broadband, fiind o condiţie obligatorie, anul trecut Uniunea Europeană ne-a alocat cele 84 de milioane euro, pentru care am înfiinţat o unitate specială de implementare a acestui program’, a afirmat Sandu.

Potrivit oficialului, autorităţile din domeniu trebuie să prezinte la Uniunea Europeană un proiect prin care dovedească faptul că suma alocată este folosită pentru respectiva iniţiativă. ‘(…) trebuie să prezentăm la Uniunea Europeană un proiect prin care să demonstrăm că prin cei 84 de milioane de euro garantăm fiecărei gospodării din România accesul la brodband, Internet de mare viteză şi de bandă largă.

În prezent, trebuie să ne punem de acord cu încă trei instituţii şi cred că, până la finele lunii martie, putem pregăti caietul de sarcini şi lansarea acestui serviciu pe piaţa românească’, a explicat şeful MCSI. Potrivit Biroului European de Statistică Eurostat, 72 la sută dintre companiile româneşti au acces la o conexiune la Internet, în timp ce media accesului la acest serviciu în statele membre UE este de 93 la sută.

La nivel european, firmele care au răspuns chestionarului au precizat că preferă conexiunile fixe la internet de mare viteză. Astfel, în România, 40 la sută dintre firmele repondente folosesc o conexiune fixă pentru Internet de mare viteză. Media europeană pentru acest segment de conexiuni care permit accesul la Internet de mare viteză este de 82 la sută.

În România, doar 11 la sută dintre companiile româneşti cu acces la Internet şi care au participat la studiu folosesc o conexiune mobilă. În 2009, rata de penetrare a Internetului la nivelul gospodăriilor a fost de 38 la sută în România, a doua cea mai scăzută din Europa după Bulgaria. Studiul este valabil pentru luna ianuarie a anului trecut şi a fost realizat pe un eşantion de 152.900 de firme cu peste 10 angajaţi din cele 1,6 miliarde de firme înregistrate la nivel european.

Citește și
1 Comentariu
  1. Dan Gorgan spune

    Din păcate materialul din articolul de mai sus oglindește faptul din punctul acesta de vedere suntem în două Românii, una cu acces la net de mare viteză la prețuri decente, iar cealaltă cu „acces” viteza melcului la prețuri chiar cu 30% mai mari.
    La sate parcă suntem în pustiu, nu avem măcar un chioșc de ziare, deci de o informație „caldă” nici nu poate fi vorba. Poate putem afla cum am putea avea acces la net în condiții decente și la prețuri pe măsură. Că doar vorba aceea: banii nu au miros…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata