MFP: Acordul privind contribuţiile la Fondul Unic de Rezoluţie, parte a Uniunii Bancare, va fi semnat în mai

Statele membre ale Uniunii Europene au agreat textul Acordului privind transferul și mutualizarea contribuțiilor la Fondul Unic de Rezoluție, parte a procesului de constituire a Uniunii Bancare, acesta urmând să fie semnat în cursul lunii mai 2014, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Ministerul Finanțelor Publice.

‘Acordul urmează să fie semnat în cursul lunii mai 2014 de către statele din zona euro, precum și de către statele care nu fac parte din zona euro, dar doresc să adere la acest acord’, se precizează în comunicat.

Potrivit documentului, România a participat la negocieri cu o echipă condusă de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, și a obținut îndeplinirea obiectivelor pe care și le-a propus în cadrul negocierilor, unul dintre aspectele importante fiind evitarea obligativității de a mobiliza bani publici în procesul de rezoluție bancară.

‘Prezența României, de la început, ca semnatar al Acordului, oferă o protecție sporită mediului bancar din România și contribuabililor și, de asemenea, va asigura participarea autorităților române la mecanismul decizional privind implementarea Fondului Unic de Rezoluție. În acest context, Guvernul și președintele României au aprobat, prin Memorandum, ca România să semneze Acordul mai sus menționat, în luna mai, odată cu statele din zona euro’, se subliniază în comunicat.

Documentul are ca scop asigurarea finanțării măsurilor de rezoluție adresate instituțiilor de credit în cadrul Mecanismului Unic de Rezoluție și este parte a procesului de constituire a Uniunii Bancare. ‘Menționăm că Uniunea Bancară se bazează pe trei piloni, respectiv un mecanism unic de supraveghere (care acordă competențe sporite de supraveghere către Banca Centrală Europeană și care va deveni operațional în noiembrie 2014), un mecanism unic de rezoluție (bazat pe două elemente, Acordul menționat mai sus și Regulamentul privind Mecanismul Unic de Rezoluție) și o schemă comună de garantare a depozitelor’, subliniază comunicatul citat.

Fondul Unic de Rezoluție se va constitui din contribuții ale băncilor din statele membre participante la Uniunea Bancară și va fi finanțat în conformitate cu regulile din Directiva privind înființarea unui cadru de rezoluție și redresare pentru instituțiile de credit și firmele de investiții și Regulamentul privind Mecanismul Unic de Rezoluție.

Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, acordul constituie baza legală care permite transferul sumelor colectate în compartimentele naționale către Fond și mutualizarea progresivă a acestora într-o perioadă de tranziție de maxim 8 ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata