Ministrul Ferrari bagă impozitul pe boală – tichetul de sănătate

– Românii ar urma să plătească, pe lângă contribuţia lunară la asigurările de sănătate, cel mult 600 lei pe an pentru servicii medicale, în afară de cele de urgenţă. Vor primi după consultaţie sau internare tichete de sănătate, contravaloarea acestora fiind deductibilă din impozit în anul următor

– O consultaţie la medicul de familie- 5 lei; o consultaţie la medicul specialist în ambulatoriu, cât o zi de spitalizare- 10 lei; un RMN cu substanţă de contrast ajunge la 200 lei

.
Medicul român în viziunea Cabinetului Boc va tăia chitanţe la pacienţi, supranumite „tichete de sănătate”, iar bolnavii vor plăti maximum 600 lei pe an pentru servicii medicale, sumă care este deductibilă din impozit.

Pentru cazurile de urgenţă reală, la ambulanţă şi în spital, nu se vor plăti tichete pentru sănătate, iar exceptaţi de la plata acestora sunt pensionarii cu pensii sub 700 lei, minorii, şomerii, persoanele cu handicap, personalul sanitar, a explicat, ieri, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

Acestea sunt câteva din prevederile proiectului de lege care, începând de ieri, a fost supus dezbaterii publice şi care ar urma să fie implementat din trimestrul IV al acestui an.

Ce este tichetul de sănătate?

Practic, tichetul este o chitanţă pe care fiecare pacient o va primi după ce a plătit servicii medicale.

Acesta se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist şi în spitale, însă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă.

„Repet, unul dintre principiile de bază este că aceste tichete să nu reprezinte o povară. De aceea, am plafonat la 600 lei pe an valoarea contribuţiei personale prin tichete a serviciilor medicale. Aşadar, nimeni nu va plăti direct din buzunar mai mult de 600 lei pe an la medic sau la spital”, a explicat Ion Bazac.

Continuarea în Gândul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata