Ministrul Mediului a semnat la Târgu Mureş cinci contracte de finanţare în valoare totală de 16,5 milioane de lei

Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a semnat joi, la Târgu Mureș, unde a participat la cea de-a XV-a reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operațional Sectorial (POS) „Mediu”, cinci contracte de finanțare în valoare totală de 16,5 milioane de lei, pentru o serie de proiecte din județele Mureș și Covasna.

„În 2010, au fost lansate la Administrația Fondului de Mediu linii de finanțare pentru apă și canalizare și pentru împăduriri. Atunci, pentru că au fost foarte multe proiecte depuse, au fost declarate eligibile mai multe proiecte decât era buget alocat.

Din păcate, anul trecut au fost foarte puțin bani pentru implementarea proiectelor deja contractate, anul acesta vorbim de sute de milioane de lei pe care am reușit prin resuscitarea și prin revitalizării activității Administrației Fondului de Mediu să-i ducem în zona investițională și am creat și un spațiu în care contractele deja declarate eligibile pot fi contractate și autoritățile locale să înceapă investițiile. Și astfel am semnat astăzi două contracte pentru proiecte de împădurire pentru orașul Luduș și comuna Râciu, alte două contracte foarte importante pe canalizare, pentru comunele Șincai și Voivodeni (toate din județul Mureș — n.r.)”, a anunțat Attila Korodi, într-o conferință de presă.

El a spus că toate cele patru localități vor beneficia de finanțări de la Administrația Fondului de Mediu și a dat asigurări că vor exista bani. Attila Korodi a precizat că cele două proiecte de împăduriri din Luduș și Râciu vizează suprafețe de 53 de hectare, respectiv, 10 hectare, și că, la fel ca și cele două proiecte pentru apă și canalizare de la Șincai și Voivodeni, vor aduce beneficii mari comunităților de acolo.

În privința lucrării de la Ghelnița, județul Covasna, Attila Korodi a precizat că acesta este un proiect de apărare împotriva inundațiilor început de Apele Române în anii anteriori, ce nu a putut fi continuat din lipsă de fonduri și care a fost trecut pe fonduri europene.

„La Ghelnița va fi de 5,2 milioane de lei. Acela se va integra pe alte proiecte europene realizate în Bazinul Olt. Astăzi mai era pregătit încă un contract de semnat — care se va semna probabil săptămâna viitoare sau peste două săptămâni — care se referă la județul Dolj, pe managementul deșeurilor”, a afirmat Attila Korodi.

La semnarea contractelor a participat și fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely, care a declarat că acestea au fost inițiate în 2010-2011, pe când se afla la conducerea ministerului, ocazie cu care s-au semnat documente cu 154 de localități din țară.

„Noi am semnat contracte în 2010-2011 din Fondul de Mediu în valoare de 650 de milioane de lei pentru 154 de localități, care, din păcate, în 2012-2013, mai ales în 2013 când, din păcate, au pornit aceste programe au primit bani destul de puțini, circa 80 de milioane de lei. Anul acesta, slavă Domnului, domnul Korodi nu numai că a reluat unele programe și a dat mai mulți, că a putut să administreze banii, ci sunt programe noi care vor porni. Pentru apă-canal, circa 380 de milioane în acest an, față de 80 de milioane anul trecut. Azi s-au semnat patru contracte în județul Mureș și vor reporni și alte programe, cum sunt pistele pentru bicicliști, și a repornit Casa Verde, care a fost oprit pentru persoane fizice. Și pentru persoane juridice va reporni, sunt vreo 200 de proiecte”, a spus Laszlo Borbely.

El a afirmat că Fondul de Mediu trebuie alimentat cu mai multe fonduri, întrucât se încasează taxe de mediu și că, probabil, va trebui regândită taxa de primă înmatriculare pentru mașini, astfel încât fiecare deținător de autovehicul să plătească în funcție de cât poluează.

„Va trebui să fie o nouă concepție, din câte știu se lucrează la treaba aceasta la minister. Din Fondul de Mediu se pot rezolva foarte multe probleme de mediu, de dezvoltare durabilă și nu afectează bugetul de stat”, a menționat Laszlo Borbely. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata