Mişcările sindicale au intrat în linie dreaptă

Sfârşitul lunii aprilie 2010 şi începutul lui mai 2010 consemnează începutul mişcărilor sindicale anunţate de liderii din diverse ramuri. Martie şi aprilie au fost lunile manifestărilor sindicale locale, judeţene, şi a pichetărilor instituţiilor centrale.

După o grevă zonală la Buzău şi unele acţiuni spontane în alte judeţe, cele patru federaţii sindicale din învăţământ au declanşat o grevă de avertisment de o zi pe 22 aprilie, după care urmează greva generală. „Greva generală din învăţământ va însemna blocarea anului de învăţământ”, susţine Marius Nistor, preşedinte al FSLI Spiru Haret.

Sindicatele din administraţia locală au decis ca vineri, 29 aprilie, să picheteze sediul Guvernului cu 1.000 de sindicalişti, iar în data de 5 mai să declanşeze greva generală la nivelul tuturor funcţionarilor publici, indiferent de afilierea lor sindicală. Nemulţumirile sindicaliştilor din zona bugetară, care ameninţă de asemenea cu acţiuni greviste, sunt legate de aplicarea Legii unitare a salarizării, care a condus la diminuarea salariilor de încadrare, eliminarea unor sporuri, care trebuiau incluse în salariile de bază, dar şi la disponibilizări.

De asemenea, sindicaliştii reclamă neaplicarea hotărârilor judecătoreşti. Confederaţiile sindicale au aşteptat negocierea şi semnarea Pactului de ocupare, stabilit de Rezoluţia OIM a Conferinţei 98, care ar fi soluţionat multe probleme, ridicate azi de sindicate.

A trecut un an de când România şi-a pus semnătura pe acest document şi el nu a fost adaptat la situaţia concretă a României. În acest context, în luna mai, confederaţiile sindicale vor să declanşeze grevă generală la nivel naţional, după ce va avea loc un mare miting de protest în Capitală la jumătatea lunii mai.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata