MJ: Peste şase milioane de lei colectaţi la bugetul de stat prin activitatea de publicitate mobiliară

Ministerul Justiţiei (MJ) informează că în primele şase luni ale anului în curs au fost virate la bugetul de stat taxe în valoare totală de 6.294.600 de lei, încasate pentru înscrierile efectuate în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare.

Potrivit MJ, comparativ cu anul 2010, în primele şase luni ale anului 2009 au fost virate la bugetul de stat taxe în valoare totală de 4.839.470 de lei. Ministerul Justiţiei este Autoritate de Supraveghere a Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare şi exercită atribuţiile prin Direcţia Servicii Conexe.

În conformitate cu dispoziţiile legale cuprinse în Titlul VI al Legii nr. 99/1999 privind unele măsuri pentru accelerarea reformei economice, Ministerul Justiţiei exercită atribuţii în domeniul publicităţii mobiliare în calitatea sa legală de Autoritate de Supraveghere.

În prezent, Ministerul Justiţiei, în calitatea sa de Autoritate de Supraveghere exercită supravegherea asupra a şase operatori autorizaţi (Uniunea Naţională a Barourilor din România; Uniunea Naţională Notarilor Publici din România; Banca Comercială Română; Camera de Comerţ şi Industrie a României; Banca Transilvania; Ministerul Finanţelor Publice).

În primele şase luni ale anului 2010, s-au înscris în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, de către birourile teritoriale ale operatorilor, un număr de 361.608 de avize de garanţie şi au fost virate la bugetul de stat taxele corespunzătoare încasate din această activitate, în sumă de 6.294.600 de lei, fără a exista debite la plata acestora din partea operatorilor, noul sistem de încasare şi plată a taxelor îmbunătăţind activitatea de colectare a sumelor încasate cu titlu de taxe de înscriere în Arhivă şi evidenţa clară a acestor sume.

Comparativ, în primele şase luni ale anului 2009 s-au înscris în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, de către birourile teritoriale ale operatorilor, un număr de 256.324 de avize de garanţie şi au fost virate la bugetul de stat taxele corespunzătoare încasate din această activitate, în sumă de 4.839.470 de lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata