MMFPS prelungeşte termenul de aplicare pentru schemele de finanţare prin POSDRU

Valoarea totala a celor 6 linii de finantare lansate de Ministerul Muncii Familiei si Protectiei Sociale, in cadrul schemelor de ajutor de stat si de minimis, in data de 31 martie 2009, a fost de 142,4 milioane de euro, informeaza un Comunicat de presa al MMFPS.

Conform MMFPS, anul acesta, intreprinderile din România au avut posibilitatea sa acceseze, prin POSDRU, finantari nerambursabile pentru angajarea de noi salariati, formarea profesionala a celor care au deja un loc de munca si pentru imbunatatirea conditiilor de munca in scopul diminuarii riscului accidentelor si imbolnavirilor profesionale.

Pâna in data de 9 octombrie s-au depus 294 de cereri de ajutor de stat si de minimis in valoare de 48,40 milioane euro, au fost evaluate 250 de cereri si au fost selectate 128 de cereri, cu o valoare nerambursabila de 22,61 milioane de euro.

Un numar de 32 de cereri de finantare, in valoare de 4,76 milioane euro, au fost depuse pentru linia de finantare “Sprijin financiar pentru ocupare” (nr. 73). Au fost evaluate 28 de cereri, patru fiind inca in proces de evaluare. Dintre cele 28 de cereri evaluate, au fost selectate pentru finantare 11 cereri, cu o valoare totala a ajutorului solicitat de 3,03 milioane de euro, ceea ce reprezinta 11,76% din suma alocata;

Pentru linia de finantare “Sprijin financiar pentru ocuparea persoanelor din mediul rural” (nr. 74) au fost depuse opt cereri de finantare, cu o valoare totala de 0,7 milioane euro, au fost evaluate sapte cereri, una fiind inca in proces de evaluare. Dintre cele sapte cereri evaluate, a fost selectata pentru finantare o cerere, cu o valoare a ajutorului solicitat de 0,02 milioane euro, ceea ce reprezinta 0,07% din suma alocata.

În ceea ce priveste linia de finantare “Programe de mentorat pentru tinerii angajati” (nr. 75), pentru acesta a fost depusa o singura cerere de finantare cu o valoare de 370 milioane euro. Cererea de finantare depusa a fost evaluata si selectata pentru finantare. Astfel, din suma totala alocata acestei linii de finantare, ajutorul solicitat pâna in prezent de intreprinderile din România reprezinta un procent de 17,13%.

Pentru linia de finantare “Calificarea / recalificarea angajatilor proprii” (nr. 76) au fost depuse 53 de cereri de finantare cu o valoare totala solic itata de 8,97 milioane euro. Au fost evaluate 45 de cereri, opt fiind inca in proces de evaluare; dintre cele 45 de cereri evaluate, au fost selectate pentru finantare 23 cereri, cu o valoare totala a ajutorului solicitat de 3,12 milioane de euro, ceea ce reprezinta 19,12 la uta din suma alocata.

Pentru linia de finantare “Specializarea / perfectionarea angajatilor proprii” (nr.77) au fost depuse 110 cereri de finantare cu o valoare totala solicitata de 22,6 milioane de euro. Au fost evaluate 93 de cereri, 17 fiind inca in proces de evaluare. Dintre cele 93 de cereri evaluate, au fost selectate pentru finantare 41 de cereri, cu o valoare totala a ajutorului solicitat de 9,72 milioane de euro, ceea ce reprezinta 73% din suma alocata.

În cazul liniei de finantare “Bani pentru sanatatea si siguranta salariatilor” ( nr. 78) au fost depuse 90 de cereri de finantare cu o valoare totala solicitata de 10,98 milioane de euro. Au fost evaluate 76 de cereri, 14 fiind inca in proces de evaluare; dintre cele 76 de cereri evaluate, au fost selectate pentru finantare 51 de cereri, cu o valoare totala a ajutorului solicitat de 6,34 de milioane de euro, ceea ce reprezinta 28,8% din suma alocata.

MMFPS sustine ca cel mai scazut interes a fost manifestat de angajatori pentru fondurile alocate subventionarii salariilor noilor angajati proveniti din mediul rural si programelor de mentorat menite sa ajute integrarea absolventilor de liceu sau de Ůcultate la primul lor loc de munca.
Pentru a da o sansa in plus intreprinderilor de a atrage, prin proiecte de calitate, sumele puse la dispozitie de Uniunea Europeana, prin Fondul Social European, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a decis prelungirea termenului de depunere a proiectelor si reaminteste companiilor ca accesarea acestor fonduri nerambursabile, in actuala perioada de criza, reprezinta un sprijin real pentru mentinerea locurilor de munca si imbunatatirea performantelor propriilor angajati.

Astfel, pentru a veni in sprijinul companiilor private si de stat, potentiali beneficiari ai schemelor de ajutor de stat si de minimis, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a luat decizia sa prelungeasca pâna la 31 martie 2010 termenul limita de depunere a proiectelor pentru urmatoarele linii de finantare: Sprijin financiar pentru ocupare” (nr. 73) – prin care se acorda ajutor pentru acoperirea costurilor salariale a persoanelor nou incadrate;

,,Sprijin financiar pentru ocuparea persoanelor din mediul rural” (nr. 74) – prin care se acorda ajutor pentru acoperirea costurilor salariale a persoanelor din mediul rural nou incadrate; ,,Programe de mentorat pentru tinerii angajati” ( nr. 75) – prin care se acorda ajutor pentru acoperirea costurilor programe lor de mentorat pentru tinerii angajati “Calificarea / recalificarea angajatilor proprii” ( nr. 76) – prin care se acorda ajutor pentru acoperirea costurilor cu formarea profesionala (calificare / recalificare) a angajatilor propriI “Bani pentru sanatatea si siguranta salariatilor” ( nr. 78) – prin care se acorda ajutor pentru acoperirea costurilor cu asigurarea conditiilor pentru sanatate si securitate la locul de munca.

Pot aplica in cadrul acestor linii de finantare doar intreprinderile, indiferent de marime si de natura capitalului, iar suma maxima pe care o poate accesa un potential beneficiar este de 2 milioane de euro pentru angajarea de noi salariati, 2 milioane de euro pentru formarea profesionala a angajatilor si 200.000 de euro pentru imbunatatirea conditiilor de munca.

Din aceste fonduri angajatorii pot subventiona pe o per ioada de 12 luni jumatate din salariile noilor angajati care provin din rândul somerilor ce nu si-au gasit un loc de munca in ultimele 6 luni, precum si a persoanelor care sunt unici intretinatori de familie, sau care au depasit vârsta de 50 de ani, sau provin din comunitati rome, ori nu au studii.

Pentru angajarea celor care sunt in somaj de mai bine de 2 ani angajatorii pot subventiona tot 50% din salarii, dar timp de 24 de luni, iar pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati – 75% din salarii si 100% din investitiile facute pentru adaptarea spatiului de lucru si asigurarea echipamentelor necesare acestor persoane.
În ceea ce priveste formarea profesionala, generala si specifica, subventia acordata unei intreprinderi este cuprinsa intre 25% si 80% din cost, in functie de de cursul de formare, marimea intreprinderii si tipul angajatului. În ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de munca angajatorii pot cere subventionarea investitiilor facute de intreprinderi in acest sens.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata