Nanotehnologia a împlinit 20 de ani

IBM sarbatoreste aniversarea a 20 de ani de la primul experiment care a permis deplasarea controlata a atomilor, informeaza compania IBM, intr-un comunicat remis marti (29 septembrie 2009).

Pe data de 28 septembrie 1989, cercetatorul Don Eigler, IBM Fellow, a devenit prima persoana din istorie care a reusit sa deplaseze si sa controleze un atom individual.

La scurt timp dupa aceea, pe data de 11 noiembrie a aceluiasi an, Eigler si echipa sa au utilizat un microscop, cu ajutorul caruia au reusit sa scrie cuvântul IBM, utilizând 35 atomi de xenon, fiecare dintre acestia fiind pozitionati cu o precizie atomica.

Acest experiment fara precedent a inaugurat noua era a nanotehnologiei. Eigler a construit un microscop cu efect de tunel (STM) pentru a vizualiza si a realiza experimente cu molecule si atomi individuali. În cadrul experimentelor sale, a descoperit faptul ca este posibil ca atomii individuali sa fie deplasati de-a lungul unei suprafete, utilizând vârful STM-ului.

“In acea perioada, implicatiile acestei descoperiri erau atât de greu de sesizat, incât pareau a fi stiintifico-fantastice. Dar, in prezent, dupa douazeci de ani, este evident faptul ca acesta a fost un moment decisiv, care a impulsionat cercetarea in acest domeniu.

Acest lucru ne va permite, in cele din urma, sa depasim limitele actuale date de CMOS si Legea lui Moore pentru a imbunatati performanta de calcul in vederea gestionarii volumelor imense de date, utilizând resurse energetice mai putine” a afirmat T.C. Chen, IBM Fellow si vicepresedinte Science & Technology, IBM Research.

Întelegerea proprietatilor, miscarii si interactiunii diferitelor substante la scara nanometrica este esentiala pentru construirea pe viitor a unor procesoare si dispozitive de memorie mai eficiente din punct de vedere energetic, pentru realizarea unei asistente medicale personalizate, precum si tratamente si terapii mult imbunatatite. Capacitatea de a intelege si de a manipula atomii conduce deja catre aparitia unor noi tipuri de materiale, produse si multe alte substante.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata