Noi reguli la casele de schimb valutar

– Înainte de efectuarea tranzactiei de schimb valutar, clientului trebuie sa i se prezinte un formular de acceptare, semnat de casier, cuprinzând, intre altele, cursul practicat si suma pe care urmeaza sa o primeasca, a declarat marti Paul Anghel, consilier al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), referindu-se la noutatile introduse de o reglementare privind activitatea caselor de schimb valutar si care au intrat in vigoare la 14 iulie

.

Începând cu data de 14 iulie, intra in vigoare Ordinul 448/2009 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar, emis de catre secretarul de stat Bogdan Pandelica, presedinte al ANPC.

Potrivit noilor reglementari, operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar au obligatia de a afisa la exteriorul casei de schimb un suport sau un panou unic, monocolor, fara degradeuri sau alte insemne grafice sau culori.

Pe acest suport, informatiile privind vânzarea si cumpararea de valuta trebuie sa fie indicate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit, precizeaza ANPC. Daca operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate pe panoul unic de la exteriorul casei de schimb vor include si comisioanele practicate.

Totodata, operatorul economic are obligatia de a afisa separat, dar numai in interiorul casei de schimb valutar, cursurile practicate pentru operatiunile de schimb valutar cu monede sau bancnote uzate, rupte sau iesite din uz, vouchere, cecuri de calatorie etc.

Citeste si:  Cum sa combati astenia de primavara

Pâna acum, aceasta prevedere nu exista, clientii putând fi derutati prin modul de afisare al numeroaselor cursuri.

O alta noutate introdusa de reglementarea ANPC o reprezinta formularul de acceptare a tranzactiei.

Acesta contine in mod obligatoriu informatii referitoare la:

–  denumirea si adresa operatorului economic

– numele si prenumele consumatorului

– seria si numarul actului de identitate al solicitantului

– suma tranzactionata

– suma ce urmeaza a fi incasata de consumator

– data emiterii

– semnatura operatorului

Toate aceste informatii trebuie sa fie inscrise pe o singura pagina format A5, vizibil si lizibil, iar literele sa aiba marimea minima de 10 puncte tipografice.

Prin semnarea acestui formular, consumatorul accepta efectuarea tranzactiei. Formularele emise de casa de schimb valutar, inclusiv chitantele, trebuie sa fie intocmite in doua exemplare, unul pentru consumator si unul pentru operatorul economic si sa fie redactate atât in româna cât si in engleza.

La rândul lor, institutiile financiar-bancare au obligatia de a informa consumatorii cu privire la cursurile de schimb ale valutelor tranzactionate prin intermediul sistemelor electronice amplasate in interiorul punctelor de lucru, chiar lânga ghiseul de schimb valutar, pentru a permite un afisaj vizibil, lizibil si usor accesibil clientilor.

Citeste si:  Informații noi pentru românii care trimit bani din străinătate

În privinta panoului exterior, ordinul ANPC prevede ca primele pozitii sa revina monedei unice europene, dolarului american, lirei sterline si francului elvetian.

Pastrând ordinea acestor prime patru valute, panoul poate fi completat si cu alte valute, in functie de tranzactiile efectuate de catre operatorul economic. Ordinul 449/2009 modifica Ordinul 205/2007, a precizat consilierul ANPC.

Citește și
1 Comentariu
  1. adrian spune

    casele de chimb valutar au dreptul sa aiba o baza de date cu adresele clientilor?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner