O mie de primării ar putea intra în incapacitate de plată

– Aproximativ o mie de primarii ar putea intra in incapacitate de plata pentru ca au gestionat prost bugetul alocat pentru acest an, a declarat, marti, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, dupa intâlnirea reprezentantilor sindicatului cu cei ai Ministerului Muncii.

.

“Redimensionarea aparatului bugetar, numarul de posturi in sectorul de stat, trebuie sa tina seama de trei componente. Prima este cea locala, unde ar trebui luate masuri standard care sa tina seama de localitati. Sunt foarte multe primarii care ar putea intra in incapacitate de plata, aproximativ 1.000. Acestea au gestionat prost bugetul alocat”, a afirmat Dumitru Costin.

A doua componenta, de care a amintit liderul sindical, este cea a guvernului, ministerelor si agentiilor. “Ca cifra de salarizare sunt mai putini decât autoritatile locale. Este necesara o analiza, o reproiectare pentru a fi reduse cheltuielile nejustificate. Exista o liota intreaga de niveluri intermediare, precum si cheltuieli de deplasare, iar acestea ar putea fi reduse. Trebuie evaluata fiecare institutie in parte”, a spus presedintele BNS.

Cea de-a treia componenta ce trebuie analizata este, potrivit lui Costin, educatia si sanatatea publica.

“Aceasta componenta reprezinta mai bine de jumatate din intreg sistemul de stat. Trebuie sa vedem ce se poate finanta si ce nu. În ultimii patru ani, in sanatatea publica au fost create, suplimentar, 56.000 de posturi in orase mari, iar in localitatile mici exista foarte putini medici”, a mentionat Costin.

În perioada urmatoare, fiecare ordonator de credit va trebui sa discute cu sindicatele pentru a evalua in ce masura vor fi reduse cheltuielile, este de parere Dumitru Costin.

“Fie va fi programul de lucru mai scurt, fie vor fi concedii fara plata, astfel incât sa ajungem la finalul anului. Altfel, ajungem intr-o situatie nefericita”, a explicat liderul sindical.

El a precizat, totodata, ca au fost luate decizii politice in privinta salariilor din sectorul bugetar, iar grilele si ierarhiile stabilite vor fi comunicate sindicatelor in perioada urmatoare.

BNS a anuntat ca la intâlnirea de saptamâna viitoare cu primul ministru, Emil Boc, va prezenta doua masuri ale sindicatelor pentru angajati si companiile din sectorul privat.

“Prima masura vizeaza extinderea cofinantarii de catre stat a somajului tehnic. Cea de-a doua se refera la posibilitatea pe care un angajator ar putea sa o aiba pentru a reduce programul de lucru, iar in timpul orelor reduse salariatul sa intre intr-un program de training sau de recalificare alese de angajator, astfel incât sa creasca mobilitatea salariatului in companie”, a incheiat Costin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata