Ofertele de proiectare a Catedralei Mântuirii Neamului, prezentate joi de Patriarhie

Patriarhia Română va prezenta joi, 3 iunie, într-o conferinţă de presă care se va desfăşura în sala Sfântul Ioan Casian din Palatul Patriarhiei, ofertele de proiectare pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Ofertele includ proiectele de arhitectură, rezistenţă şi instalaţii – la faza de studiu de fezabilitate şi detalii tehnice pentru autorizaţia de construire – însoţite de machete ilustrative, care au fost depuse de societăţile înscrise la concursul de proiectare a viitoarei catedrale patriarhale.

Conferinţa va fi susţinută de Ciprian Câmpineanul, episcop-vicar patriarhal, prof. ing. Nicolae Noica şi prof. dr. ing. Daniel Stan, consilier patriarhal, reprezentanţi ai Comisiei speciale pentru Catedrala Mântuirii Neamului a Patriarhiei Române.

În vederea ridicării Catedralei Mântuirii Neamului, au fost executate şi plătite ample studii de prefezabilitate şi fezabilitate pentru terenul trecut în proprietatea Patriarhiei Române în vederea construirii viitoarei Catedrale patriarhale prin Legile nr. 261/2005 şi nr. 376/2007.

În prezent, pe baza datelor tehnice din aceste studii referitoare la actualul amplasament, se află în plină desfăşurare concursul pentru selectarea proiectantului, la care participă zece firme de proiectare, cinci din Bucureşti şi cinci din ţară.

Ideea construirii unei Catedrale a Neamului a fost lansată la începutul secolului trecut de patriarhul Miron Cristea. Proiectul a fost reluat după căderea regimului comunist de patriarhul Teoctist, urmând să fie amplasat în Piaţa Unirii, dar circulând şi alte variante. Ulterior, statul român a donat BOR spaţiul din spatele Casei Poporului, unde patriarhul Daniel a pus piatra de temelie a catedralei în noiembrie 2007.

Lucrările pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului vor începe în luna august a acestui an, potrivit calendarului stabilit de sectorul de specialitate al Administraţiei patriarhale.

Începerea lucrărilor a fost programată, iniţial, pentru aprilie 2009, dar a fost amânată. Potrivit estimărilor, construcţia va dura patru ani, fără stadiul de finisaje. Lăcaşul de cult va avea o capacitate de aproximativ 5.000 de persoane, fiind de cinci ori mai mare decât actuala Catedrală Patriarhală. Proiectul prefigurează şi o esplanadă pentru un număr mare de credincioşi.

Patriarhul Daniel declara, în toamna anului 2008, la demararea studiului geotehnic pentru terenul viitoarei construcţii, din Dealul Arsenalului, că nu va înălţa o catedrală gigantică, ci o biserică echilibrată şi armonioasă, cu o volumetrie adecvată.

Întâistătătorul BOR spunea că viitoarea catedrală va concentra toate valorile din ţară într-un simbol reprezentat în pridvorul lăcaşului. Înaltul ierarh a menţionat că pridvorul va avea forma unui potir, care va începe la mijloc, astfel încât să pară „o biserică ţinută într-un potir”.

Fiecare regiune a ţării va avea în pridvor o arcadă şi o pictură a unui sfânt din zona respectivă şi a celei mai reprezentative biserici din regiune. Şi vom face în aşa fel încât să mai rămână spaţiu şi pentru diasporă. Acele comunităţi mari cum sunt în Spania, Italia, Canada, SUA trebuie să aibă de asemenea un loc pentru pictura bisericii respective”, a afirmat patriarhul, adăugând că „cine va vizita catedrala va vizita întreaga Românie, spiritual vorbind”.

Costurile cu ridicarea noii catedrale sunt estimate la 400 de milioane de euro, o jumătate din sumă urmând să fie alocată pentru construcţia la roşu, iar cealaltă jumătate, pentru lucrările de finisaj, pictură, împodobirea lăcaşului şi instalarea reţelei electrice şi încălzirii.

Citește și
1 Comentariu
 1. H.D. spune

  POT FI DE ACORD CU RIDICAREA CATEDRALEI NEAMULUI NUMAI DACA :
  -ROMANIA NU VA MAI AVEA SATE FARA CURENT ELECTRIC SI ALTE UTILITATI STRICT NECESARE
  -RATA ANALFABETISMULUI VA FI APROAPE DE ZERO
  -TINERII PLECATI ,SLUGI STRAINILOR,VOR REVENI IN TARA SI VOR AVEA LOCURI DE MUNCA AICI ,IAR SALARIILE LOR VOR FI DECENTE .
  -CAND RATA CRIMINALITATII SI A SUICIDULUI VA FI FOARTE SCAZUTA.
  -CAND GRIJA ZILEI DE MAINE NU VA MAI FI PROBLEMA „NATIONALA”
  -CAND BISERICILE EXISTENTE DEJA, VOR FI PLINE DE CREDINCIOSI
  -CAND DORINTA DE A AJUTA ACEST NEAM VA FI MAI MARE DECAT DISPERAREA DE A INTRA IN ISTORIE CU ORICE PRET SI IN ORICE CONDITII,CHIAR DE CRIZA SAU COLAPS ECONOMIC ,SUB PRETEXTUL FALS CA -„ASA VOR CRESTINII ROMANI !”
  -CAND FIECARE PAROHIE SI PAROH SE VOR IMPLICA ACTIV SI DEZINTERESAT FINANCIAR ,IN AJUTORAREA CELOR IN NEVOI SI VOR FI CA O ADEVARATA MARE FAMILIE .
  -CAND PREAFERICITUL VA VEDEA TRISTETEA ACESTUI NEAM SI SE VA IMPLICA DIRECT ,”COBORAND” LA INALTIMEA SARMANULUI MURITOR ,TRAITOR IN CREDINTA SI IN SARACIA EXISTENTA ,DESTUL DE VIZIBILA , LA UN ANUMIT PUNCT DE APROPIERE SUFLETEASCA .
  -CAND TOTI COPIII ROMANILOR VOR AVEA UN PACHETEL CU MANCARE LA SCOALA,FARA SA-I FIE JENA SAU SA PRIVEASCA PE COPIII CARE AU SI ALTII DUC FOAMEA .
  -CAND TOATE CLADIRILE-MONUMENTE ISTORICE ,SIMBOLURI ALE ACESTUI NEAM VOR FI RESTAURATE SI NU VOR MAI FI LASATE IN PARAGINA,SPUNANDU-NE CA NU SUNT BANI , CA TARA ESTE SARACA SI CA ,IN CURAND NU SE STIE DACA SE VOR MAI PUTEA DA PENSIILE UNOR OAMENI CARE AU MUNCIT CINSTIT ZECI DE ANI SI AU COTIZAT PENTRU A AVEA UN TRAI DECENT ,LA BATRANETE .
  -CAND OLIMPICII SI COPIII SUPERDOTATI AI ACESTEI TARI ,VOR FI SPRIJINITI SI RASPLATITI PE MASURA REZULTATELOR SI A POTENTIALULUI FIECARUIA .
  -CAND FEMEILE ROMANCE VOR FI AJUTATE SA INTELEAGA CA ,CELE 2 MILIOANE DE COPII CARE AR FI TREBUIT SA SE NASCA DACA ELE NU AR FI ALES SA-I OMOARE PRIN AVORT,ESTE UN MARE PACAT SI CA TARA ARE MARE NEVOIE DE TINERE GENERATII .
  -CAND ARTICOLUL LEGISLATIV PRIVIND ACCEPTAREA HOMOSEXUALITATII IN ROMANIA CRESTINA ,VA FI ABROGAT SI ,PRINTRE „BENEFICIARII „ACESTUI ARTICOL SA NU MAI EXISTE FETZE BISERICESTI SI NICI PREOTI DESFRANATI NEPEDEPSITI DRASTIC ,UNII POZAND CHIAR FOARTE APROAPE DE ARIPA OCROTITOARE A – P. FERICITILOR , P. INALTILOR SI A P. SFINTIILOR LOR !!!
  -CAND MANASTIRILE SI PAROHIILE CARE AU SUTE DE MII DE HECTARE ,HOTELURI ,FABRICI ,STATII DE BENZINARIE ETC VOR HOTARI SA PLATEASCA JUMATATE DIN COSTUL NECESAR CONSTRUIRII ACESTUI COLOS ARHITECTURAL.
  -CAND NU VOR MAI FI OAMENI PUSI IN TRISTA SITUATIE DE A NU SE PUTEA DUCE LA BISERICA NICI MACAR DUMINICA ,DE RUSINE CA NU AU BANI DE LUMANARI ,PREFERAND SA CUMPERE PAINE LA COPII DE ACEI BANUTI .
  -CAND NU VOR MAI FI ROMANI CARE,AUZIND DE ACEASTA IMENSA INVESTITIE PE CARE TREBUIE SA O SUPORTE TOT SARMANUL POPOR,NU VOR MAI SPUNE -„ASTA NE TREBUIE NOUA ACUM ? !! TARA ARDE SI PATRIARHUL SE PIEPTANA ….! ”
  -CAND TREZIREA CONSTIINTEI MAI MARILOR CONDUCATORI AI B.O.R SI SOLIDARITATEA LOR CU PROBLEMELE SI NEVOILE ACESTUI NEAM ,VOR FI ATAT DE VII SI REALE INCAT SE VA RENUNTA LA DESELE DEPLASARI IN STRAINATATE,FOARTE COSTISITOARE ,IAR FALA ,ORGOLIUL ,VANITATEA SI OPULENTA DEVENIND TOTAL STRAINE CELOR CARE ,APROAPE CA NE OBLIGA,SUBLIMINAL,SA „SEMNAM „CA ….ANALFABETII ,DECIZIILE LOR ,DEJA LUATE !!
  -CAND NIMENI NU VA MAI SPUNE – „CREZI CA MAI marii PRELATI ASTEAPTA ACORDUL POPORULUI SARMAN ?! DECIZIILE AU FOST LUATE DAR -„PROSTIMEA „CA SA COTIZEZE,TREBUIE BAGATA IN SEAMA …!”
  -CAND NU VOM MAI FI DATORI-VANDUTI LA ORGANISMELE FINACIAR-BANCARE INTERNATIONALE,DATA SCADENTEI SI A UNEI POSIBILE INCAPACITATI DE PLATA IMPRUMUTURILOR ,DANDU-NE FIORII RECI AI UNEI POSIBILE SCHIMBARI ADMNIISTRATIV-TERITORIALE PE HARTA FRUMOASEI SI MULT RAVNITEI TARI-ROMANIA .
  -CAND NUMARUL CRESTINILOR PRACTICANTI VA CRESTE SUBSTANTIAL,CA URMARE A EFORTULUI SI TRUDEI TUTUROR FETZELOR BISERICESTI SI ,NU VOR MAI „EMIGRA”PERICULOS DE MULTI OAMENI SPRE ALTE ORIENTARI RELIGIOASE .
  -CAND TARA MEA VA FI PROSPERA ,OAMENII VOR AVEA UN TRAI DECENT ,SARACIA SI FOMETEA VOR FI GASITE DOAR IN DICTIONARUL LIMBII ROMANE SI TOATE BISERICILE ATAT DE PLINE INCAT,SIGUR,NE VA TREBUI ACESTA CATEDRALA ,DAR SA FIE CU ADEVARAT A NEAMULUI IAR AMPLASAREA CONSTRUCTIEI SA FIE IN INIMA TARII.ADICA IN HARGHITA SAU COVASNA .

  ATUNCI SI ,NUMAI ATUNCI VOI FI DE ACORD CU ACEASTA IMENSA INVESTITIE !!!
  STIU,INSA ,CA PAREREA MEA SAU A ALTORA NU CONTEAZA SI SE VA INTAMPLA INCA O „JUPUIRE „,FOLOSINDU-SE NUMELE LUI DUMNEZEU SPRE SATISFACTII PERSONALE …

  ISTORIA O SCRIE CINE POATE DAR ADEVARUL POATE FI SPUS DE CATRE ORICINE-L CUNOASTE SI-L TRAIESTE .
  VOI AVEA GRIJA SI MA VOI STRADUI CA ACEST ADEVAR SA NU PIARA ,ORICAT DE MULT VOR UNII SA AIBA UN NUME TRECUT PE ZIDURI SAU ….”ZIDIRI „.
  ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !

  DOAMNE AJUTA !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata