Pensiile de invaliditate, verificate într-un an, iar cele speciale – recalculate

Pensiile de invaliditate ar urma să fie verificate într-un an, printr-un amendament admis de Guvern la proiectul privind pensiile pentru care Executivul îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului, a declarat luni, 7 iunie, primul-ministru Emil Boc.

Potrivit premierului, acesta a fost singurul amendament admis la proiect, noua prevedere scurtând termenul de verificare a pensiilor de invaliditate la un an, de la trei ani, cât era prevăzut iniţial în proiect.

„Pensiile de invaliditate vor fi verificate într-un an de zile, nu de trei, acesta fiind singurul amendament admis (la acest proiect – n.r.)”, a spus Boc, la finalul şedinţei Executivului.

El a arătat că, în perioada următoare, Ministerul Muncii va fi mobilizat pentru a face aceste verificări.

Totodată, şeful Executivului a reiterat că actul normativ vizează în primul rând recalcularea pensiilor speciale, potrivit principiului contributivităţii, acesta venind la pachet cu un alt proiect, de reducere a tuturor pensiilor cu 15%.

„Acest proiect de lege vizează eliminarea privilegiilor şi a pensiilor speciale. Doar din recalcularea a 8.236 de pensii speciale cu banii obţinuţi se vor putea plăti 60.000 de pensii medii în România, urmând ca după intrarea în vigoare a legii să se demareze procedura de recalculare a tuturor pensiilor speciale. Nu poţi să diminuezi pensiile obişnuite şi să păstrezi pensiile de lux”, a mai spus Boc.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata