Pensiile speciale de peste 3.000 de lei scad, prin viitoarea lege

Doar pensiile speciale de cel puţin 3.000 de lei pe lună vor scădea, prin aplicarea viitoarei legi a pensiilor, a declarat miercuri (10 februarie 2010) premierul Emil Boc. Guvernul a finalizat proiectul legii pensiilor, pe care îl va înainta Parlamentului spre adoptare.

Potrivit prim-ministrului, din totalul de 180.000 de beneficiari ai pensiilor speciale, doar 15% vor avea diminuări ale acestor venituri. „Gradual, la peste 3.000 de lei are o loc o diminuare a pensiei în funcţie de pensia pe care o are în momentul de faţă şi de recunoaşterea de către stat a contribuţiei pe care a făcut-o”, a explicat Boc. El a menţionat că pentru persoanele cu pensii în jurul a 1.500 de lei aceste venituri vor creşte uşor.

„În România, sunt aproximativ 5,8 milioane de pensionari, din care 180.000 au pensii speciale. Pentru aproximativ 85% din cei cu pensii speciale, Poliţia, Armata, prin excelenţă, nu se afectează cuantumul pensiei pe care îl au. Mă refer aici, de exemplu, la pensiile militarilor de până în 3.000 de lei, care nu scad, ci chiar, la pensiile mai mici, 1.400-1.500 de lei, este o uşoară creştere”, a spus premierul.
Emil Boc a explicat acest mecanism prin faptul că se va aplica principiul contributivităţii, adică cei care ies la pensie vor încasa sume proporţionale cu banii care li s-au oprit pentru fondul de pensii, tăindu-li-se astfel sumele aferente contribuţiei statului la pensia specială.

„Scăderile de pensii speciale au loc acolo unde pensia a fost stabilită a fi 80% din veniturile pe care le-a avut o persoană în ultima lună la locul de muncă şi aici a fost un regim discriminator. Ai contribuit pentru o pensie de 2.000 de lei, dar ai pus ca venit în ultima lună 10.000 de lei şi, în consecinţă, în loc să primeşti o pensie de 2.000 de lei, primeşti 8.000 de lei, reprezentând 80% din 10.000 lei, câţi ţi-ai pus venituri în ultima lună.

Diferenţa aceea 6.000 de lei se plăteşte în fiecare lună de cetăţenii României, aici nu se mai poate continua. Se vor recalcula acele pensii care au la bază încălcarea acestui principiu al contributivităţii, în vederea unui regim echitabil pentru toţi contributorii la sistemul de pensii din România. Economiile care se fac sunt undeva între 500 şi 800 de milioane de euro, prin recalcularea acestor pensii speciale”, a susţinut Boc.

Şeful Executivului a afirmat că proiectul elaborat de Guvern nu încalcă principiul neretroactivităţii aplicării, întrucât cei care deja au primit pensii speciale mari nu vor fi obligaţi să returneze statului banii în plus. „Prin recalculare nu se afectează principiul neretroactivităţii. S-ar afecta acest principiu dacă am impune oamenilor care au luat aceste sume de bani să returneze banii primiţi din trecut.

Ei nu vor fi obligaţi să returneze sumele primite în trecut, dar pentru viitor nu vor mai primi aceleaşi sume de bani, ci vor primi ca pensie exact în măsura contribuţiilor pe care le-au avut la bugetul asigurărilor sociale. Neaplicarea unui asemenea mecanism ar conduce la profunde discriminări între cei care au ieşit la pensie şi cei care vor ieşi”, a explicat prim-ministrul. Referindu-se la pensiile magistraţilor, premierul a afirmat că acestea vor fi oricum mari, pentru că şi salariile din acest sistem sunt ridicate.

„Au fost situaţii în Justiţie când s-a intrat în magistratură cu cinci ani înainte de pensionare, în ultima lună i s-a fixat un venit exorbitant şi a ieşit la pensie cu 80% din ultimul venit fără să aibă contribuţia pe parcursul anului pe măsura puterii sistemului judecătoresc.
Salariile sunt mari şi contribuţia ca atare este mai mare, pensia va fi, în consecinţă, mai mare. Este o recunoaştere a rolului pe care puterea judecătorească o are în România. Şi trebuie să o recunoaştem ca atare, la fel cum trebuie să recunoaştem Poliţia, Armata”, a precizat Boc.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a exemplificat că o pensie specială de circa 5.000 de lei pe lună va ajunge la 4.500 de lei, prin aplicarea viitoarei legi. Premierul Boc a mai menţionat că prin viitoarea lege se urmăreşte şi un control mai strict al ieşirilor anticipate la pensie, precum şi al pensionărilor pe caz de boală. „Am introdus un mecanism prin care să disciplinăm sistemul pensionării anticipate. Aşa cum este astăzi, el încurajează pensionările anticipate”, a explicat Boc.

Şeful Guvernului a estimat că proiectul legii pensiilor va fi adoptat de Parlament până la finalul lunii iulie, în actuala sesiune parlamentară, urmând ca recalcularea pensiilor speciale să se facă începând cu anul 2011. „Sper că acest proiect de lege va fi dezbătut imediat de către Parlament, astfel încât până la sfârşitul sesiunii parlamentare să fie aprobat, urmând ca după cinci luni să aibă loc recalcularea pensiilor de care am vorbit, iar de la 1 ianuarie 2011 să intre în vigoare”, a spus Boc.

Citește și
4 Comentarii
 1. ionel spune

  ‘Un pas mic pentru om, un pas urias pentru romanime.’

 2. andrei spune

  inteleapta decizie!!!! foarte bine domnul boc!!!! si cica magistratii nu sunt multumiti sa li se reduca pensia de la 10000 ron la 7000 ron!!! sa le fie rusine!!!

 3. Gica Contra din Galati spune

  La Curtea Constitutionala din cei 9 judecatori 5 sunt pensionari si au PENSII SPECIALE , O sa treaca legea la Pastele cailor !!!

 4. mihaela spune

  In urma cu un an sotul meu a decedat, inainte cu 3 luni de aceasta sata a ramas fara loc de munca fapt pentru care nu mi s-a dat ajutorul de deces. Ulterior am depus dosarul pentru pensie de urmas la copil si s-a ajuns in urma calculelor la suma de 300ron ,dupa o vechime de peste 20 de ani de munca a sotului. Veti diminua si aceasta suma????????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata