Pentru POCU vom urmări nu numai pregătirea profesională, ci şi numărul persoanelor angajate, declară Rovana Plumb

În cadrul Programului Operațional Capital Uman /POCU/ va exista o monitorizare pe fiecare pachet investițional și pe fiecare axă, nu numai pentru câte persoane vor urma cursuri de calificare, ci și pentru câte persoane se vor angaja, a declarat, marți, la oconferință pe tema fondurilor europene, Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

‘Următorul Program Operațional Capital Uman se adresează tuturor românilor. În ceea ce privește mărimea programului, acesta este cu 24% mai mare decât Programul Operațional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane /POSDRU/, respectiv fonduri alocate de 5 miliarde de euro, din care 4,36 miliarde sunt fonduri nerambursabile, devenind, astfel, cel mai mare angajator din România. De asemenea, 20% din valoarea acestui program va fi destinată incluziunii sociale și eradicării sărăciei. Pentru noua etapă de finanțare, până în 2020, va exista o monitorizare pe fiecare pachet investițional și pe fiecare axă, nu numai pentru câte persoane vor urma cursuri de calificare, ci și pentru câte persoane se vor angaja. În privința pieței forței de muncă, pentru POCU am stabilit ținte, astfel încât să avem și un target de angajare, nu numai de pregătire profesională’, a afirmat Plumb.

Ministrul Muncii a menționat că, în noul exercițiu financiar, este pentru prima dată când România va avea pachete de măsuri integrate și prin care se urmărește utilizarea de scheme de grant global pentru antreprenoriat.

‘Utilizarea fondurilor structurale de coeziune până în 2020 va ajuta mult la dezvoltarea României, pentru că avem nevoie de acest lucru. Prioritățile pe care Guvernul le are în ceea ce privește piața forței de muncă sunt relaționate cu creșterea ratei de ocupare a tinerilor. Este pentru prima dată când avem pachete de măsuri integrate și vizăm să utilizăm scheme de grant global pentru antreprenoriat, precum și, pentru prima oară, instrumente financiare noi, astfel încât să se susțină prin microcredite și garanții spiritul antreprenorial. Cred că toate aceste elemente de noutate vor face ca, prin implementarea acestui program operațional, să ne atingem țintele asumate în ceea ce privește creșterea ratei de ocupare și a scoate din sărăcie 580.000 de peroane. În spatele obiectivelor văd întotdeauna oamenii’, a subliniat Rovana Plumb.

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a anunțat, la finele săptămânii trecute, lansarea Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, alocarea financiară a acestuia fiind de peste 4,3 miliarde euro.

POCU a fost aprobat de Comisia Europeană pe 25 februarie 2015. Acesta are o alocare financiară de 4,326 miliarde euro din care 105,9 milioane euro din „Inițiativa Locuri de Muncă pentru Tineret”, iar 4,220 miliarde euro din Fondul Social European.

Potrivit datelor MFE, programul stabilește prioritățile de investiții, obiectivele specifice și acțiunile asumate de către România în domeniul resurselor umane, continuând investițiile realizate prin Fondul Social European în perioada de programare 2007 — 2013. Programul va contribui la atingerea obiectivului general al Acordului de Parteneriat (AP 2014 — 2020) — implicit al fondurilor Europene Structurale și de Investiții din România și anume de a reduce disparitățile de dezvoltare economică și socială dintre România și statele membre ale UE.

POCU este structurat pe șapte axe prioritare, respectiv trei dedicate domeniului ocupării, două pentru incluziune socială, una pentru educație și una pentru asistență tehnică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: ALAMY

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata