Peste 61 de milioane de lei pentru suplimentarea forţelor româneşti din Afganistan, în trimestrul II

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) primeşte 61,521 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor cu suplimentarea forţelor româneşti din Afganistan în trimestrul al doilea al anului 2010, printr-o hotărâre de Guvern publicată în seara de luni, 4 mai,  în Monitorul Oficial.

Hotărârea, adoptată de Guvern în şedinţa de săptămâna trecută, prevede ca suplimentarea bugetului MApN să se facă din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Executivului.

Cei peste 61 de milioane de lei sunt împărţiţi pentru cheltuieli de personal – 10,92 milioane de lei, bunuri şi servicii – 12,36 milioane de lei, asistenţă socială – 55.000 de lei şi active nefinanciare – 38,186 milioane de lei.

Banii vor fi utilizaţi pentru pregătirea şi dotarea efectivelor suplimentare, precum şi pentru reconfigurarea contingentului românesc din teatrul de operaţii Afganistan, în anul 2010.

Potrivit HG, necesarul bugetar pentru întreaga reconfigurare a efectivelor este de peste 210 milioane de lei, restul de bani urmând să fie asiguraţi în trimestrele III şi IV, fie prin Fondul de rezervă, fie prin rectificare bugetară operată de Executiv.

Achiziţiile de tehnică şi alte bunuri pentru suplimentarea forţelor româneşti din Afganistan se vor face în regim de urgenţă, se mai arată în actul normativ.

În prezent, România are dislocaţi în Afganistan 1.125 de militari, din care 1.089 execută misiuni în cadrul ISAF (Internaţional Security Assistance Force), sub egida NATO, şi 36 în cadrul operaţiunii Enduring Freedom, în coaliţia iniţiată de Statele Unite.

Conform unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), din luna ianuarie, România îşi va suplimenta forţele din Afganistan, urmând să ajungă la 1.798 de militari, pe parcursul anului 2010.

În anul 2010, Armata României va putea participa la misiuni în afara teritoriului statului cu un efectiv de 3.753 de militari, din care forţe dislocate, 2.342 militari, şi forţe dislocabile la ordin, 1.411 militari, potrivit CSAT.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata