Plan guvernamental de amenzi: 90 de milioane de euro

Pentru a fi stimulaţi să scoată bani de la patroni, portăreii vor primi în continuare procente din amenzile pe care le vor aplica. Astfel, o cotă de până la 25% din amenzile date, dar şi din impozitele restante recuperate se pune la dispoziţia instituţiilor de control pentru premierea angajaţilor.

.
Bugetul de stat ascunde în anexele sale multe surprize pentru agenţii economici. Una dintre ele se referă la veniturile din amenzi. Pentru 2010, potrivit legii bugetului, statul şi-a propus să încaseze din amenzi suma de 373 milioane lei, adică peste 90 de milioane de euro. De asemenea, din bunurile confiscate şi vândute, statul vrea alte 40 de milioane de lei, adică 10 milioane de euro.

Faptul că statul „monitorizează” banii agenţilor economici se observă şi dintr-un ordin semnat de ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, potrivit căruia angajaţii ANAF vor avea normă de firme controlate. Strategia Finanţelor Publice pentru perioada 2010-2013 arată că inspectorii din ANAF şi Garda Financiară au drept normă 23 de firme controlate sau 41 de persoane fizice în 2009.

Pentru a fi stimulaţi să scoată bani de la patroni, portăreii vor primi în continuare procente din amenzile pe care le vor aplica, se mai arată în strategia lui Vlădescu. Astfel, până la 25% din amenzile aplicate, dar şi din impozitele restante recuperate se vor pune la dispoziţia instituţiilor de control pentru premierea angajaţilor.

Introducerea stimulentelor a fost justificată de faptul că acestea constituie o formă de reducere a tentaţiilor de a lua şpagă, însă reprezentanţii din mediul privat se plâng de efectele inverse: controale şi amenzi abuzive, pentru ca “organul” să încaseze venituri suplimentare.

Cotidianul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata