Primăria din Galaţi este la un pas de a-şi pierde sediul

Primăria Galaţi este la un pas de a-şi pierde sediul, după ce Tribunalul din localitate le-a dat câştig de cauză foştilor proprietari ai imobilului, după 8 ani de procese, sentinţa nefiind însă definitivă şi putând fi atacată în instanţă.

Primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, a declarat marţi (20 aprilie 2010) că retrocedarea imobilului către urmaşii foştilor proprietari este „cam paralelă cu legea”, dar că deocamdată nu îşi face probleme în legătură cu funcţionarea primăriei în actualul sediu. Sediul revendicat al Primăriei Galaţi este o clădire cu elemente neoclasice şi baroce, a fost construit în anul 1911 de Ilie Chimis şi, timp de câteva decenii, a fost „Grand Hotel”.

După 1944, imobilul a devenit unul dintre sediile Partidului Muncitoresc, apoi sediul Consiliului Popular, iar după ’90 – sediul Primăriei Galaţi. În 2002, Pierre Macri, descendent al familiei care fusese proprietara „Grand Hotel”, a depus la primărie notificarea prin care cerea retrocedarea imobilului, dar a primit un răspuns abia după doi ani, când primarul Dumitru Nicolae a emis dispoziţia nr. 1043/SR/08.12.2004, prin care respingea revendicarea imobilului din cauză că solicitantul nu dovedise că ar fi moştenitorul foştilor proprietari şi nu făcuse dovada radierii unei ipoteci asupra imobilului, înscrise la Creditul Funciar Urban Iaşi.

În 2007, Tribunalul a anulat decizia primarului şi i-a recunoscut lui Macri calitatea de moştenitor, iar Oficiul de Cadastru a emis o adresă prin care certifica faptul că situaţia imobilului nu este grevată de ipotecă.
Totuşi, în cazul retrocedării sediului primăriei, procesele au continuat. Instanţa de la Tribunalul Galaţi s-a pronunţat în dosarul 2758/121/2009, dând o sentinţă favorabilă proprietarului de drept: „Dispune restituirea în natură către reclamant a imobilului, construcţie şi terenul aferent în suprafaţă de 3.262 mp situat în Galaţi, str. Domnească nr. 38”. Proprietarii vor ca primăria să plătească chirie pentru perioada tergiversărilor şi se gândesc la o chirie de 40.000 euro pe lună, dacă şi instanţa o va aproba.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata