Procurorul din Dolj acuzat de trafic de influenţă şi şantaj a fost arestat pentru 30 de zile

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis vineri, 5 iunie,  propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Marius Radu Vlădoianu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și șantaj.

Decizia instanței nu este definitivă.

În același dosar, Ionel Tudose, procuror la DIICOT — Structura Centrală, este urmărit penal pentru complicitate la șantaj.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada iulie 2012 — septembrie 2013, Marius Radu Vlădoianu a pretins de la o persoană (denunțător în cauză) sume de bani totalizând aproximativ 7.000 de euro și un comision de 20% din valoarea unui teren sau 20% din suprafața terenului aflat în litigiu pe rolul instanței, pentru a-și exercita influența asupra judecătorilor din Dolj, astfel încât persoana denunțătoare să obțină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar, pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită.

Legătura dintre procurorul Vlădoianu și denunțător a fost intermediată, în perioada iulie 2002 — aprilie 2013, de o altă persoană, care a pretins și a primit pentru Vlădoianu și pentru el sume de bani de la denunțător.

Ulterior, în perioada iunie 2014 — februarie 2015, pentru a obține o sumă de bani necesară acoperirii prejudiciului stabilit de organele fiscale (peste 1 milion lei) într-un dosar ce viza o societate comercială în care soția procurorului Vlădoianu și o persoană de legătură aveau interes, Vlădoianu a exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni ce au avut relații contractuale cu respectiva societate, pentru a-i determina să suporte acel prejudiciu.

Astfel, procurorul Vlădoianu i-a constrâns pe oamenii de afaceri sirieni să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil la un preț supraevaluat, care să acopere prejudiciul și să asigure un profit pentru el și pentru persoana de legătură.

În acest sens, Vlădoianu le-a adresat amenințări sirienilor că va fi deschis un dosar penal pe numele lor la DIICOT București.

Oamenii de afaceri sirieni au fost contactați și de către persoana de încredere a lui Vlădoianu, care le-a adresat amenințări și care a formulat o sesizare penală, care însă nu a fost înregistrată în evidențele DIICOT de către procurorul Ionel Tudosan.

Cu toate acestea, în luna februarie, oamenii de afaceri sirieni au fost citați la DIICOT București de procurorul Tudosan, fără ca acesta să fie învestit cu soluționarea vreunei cauze care să-i privească pe aceștia.

Mai mult, procurorul Tudosan a efectuat acte de urmărire penală fără să existe o cauză pe rolul DIICOT.

În acest fel, Ionel Tudosan l-a ajutat pe Vlădoianu să îi constrângă pe oamenii de afaceri sirieni să cumpere imobilul la prețul impus, prin deschiderea unui dosar penal pe numele acestora și citarea acestora la DIICOT București, în perioada în care Vlădoianu purta cu aceștia negocieri de încheiere a tranzacției, creându-le acestora convingerea că Vlădoianu are influența necesară pentru a le provoca probleme dacă nu dau curs solicitării. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata