Propunem înfiinţarea unei autorităţi care să ţină evidenţa strictă a utilajelor şi specialiştilor, declară Dan Costescu

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a declarat joi, 4 februarie, că intenţionează să înfiinţeze o autoritate care să aibă o evidenţă strictă a utilajelor şi a specialiştilor pe care urmează să îi folosească constructorii ce câştigă licitaţii pentru proiectele cu ministerul.

„Una dintre măsurile pe care Ministerul Transporturilor le propune este înfiinţarea unei autorităţi care să aibă o evidenţă strictă a utilajelor, chiar cu serie şi număr sau alt mod de identificare, la fel şi în cazul specialiştilor, în aşa fel încât aceştia, odată ce au fost ofertaţi, să avem o garanţie că au fost şi folosiţi. Odată ce a câştigat unul din constructorii aflaţi în baza de date o licitaţie, vor fi blocate utilajele, vor fi blocaţi specialiştii, pentru a nu mai fi folosiţi la ofertarea sau la alte contracte de către alte firme. În acest mod, vom avea o monitorizare. Vom elimina această tendinţă a constructorilor de a păcăli şi vom avea evidenţa exactă a specialiştilor”, a explicat Costescu, într-o dezbatere pe tema master planului în transporturi, organizată la Palatul Parlamentului de Comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că acest sistem funcţionează foarte bine în străinătate, iar această entitate vrea să vadă câte excavatoare sunt în ţară şi câte sunt angajate în lucrări, pentru ca atunci când vine cineva şi le promite pe aceleaşi să i se spună că acestea lucrează deja şi că pentru a primi un alt proiect trebuie să găsească alte utilaje.

„Fenomenul este de când lumea, a fost inventat de zugravi care vin şi iau trei lucrări şi se duc câte două zile la fiecare client. Este, până la o anumită fază, normală această supracontractare, în sensul că înainte, când se prezintă la licitaţie, sunt mulţi care nu au utilaje, nu au oameni şi îşi fac acorduri de principiu cu aceştia în eventualitatea că ei ar câştiga, să beneficieze de acele utilaje, de acei oameni în momentul în care câştigă. Prelungind această practică se ajunge la situaţia în care unora le pleacă utilaje, le pleacă oameni. Prin această agenţie vrem să vedem când le pleacă oamenii, când le pleacă utilajele, îi debifăm din baza de date unde apăreau blocaţi şi din momentul acela utilajul se consideră eliberat şi poate participa la alt proiect”, a precizat ministrul Transporturilor.

Costescu a menţionat că intenţionează ca până în martie să promoveze o ordonanţă pe acest subiect. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata