PSD ar putea iniţia o moţiune de cenzură dacă Legea pensiilor e aprobată de Parlament

Social-democraţii ar putea iniţia o moţiune de cenzură dacă Legea pensiilor va fi adoptată de Parlament în varianta propusă de Guvern.

„Dacă în Parlamentul României proiectul de lege a pensiilor, avansat miercuri (10 februarie 2010) de Guvern, va fi aprobat, voi propune Comitetului Executiv Naţional ca PSD să iniţieze o moţiune de cenzură împotriva acestui Guvern.

Este complet inacceptabil să avem în acest proiect de lege decuplarea completă a punctului de pensie de salariul mediu brut pe economie”, a declarat, miercuri, preşedintele PSD, Mircea Geoană. În opinia liderului social-democrat, acest lucru va duce la situaţia în care, în câţiva ani, să se ajungă la o valoare a punctului de pensie de 30%, una dintre cele mai scăzute valori din 1989 şi până în prezent.

„Dacă se propune o vârstă uniformă de pensionare la 65 de ani, aşa cum e în Germania, cu o speranţă de viaţă cu zece ani mai mare decât a românilor, înseamnă că trăim într-o lume paralelă cu cea pe care o crede actualul Guvern”, a afirmat Geoană. Pe de altă parte, preşedintele PSD a declarat că o posibilă măsură avută în vedere de actualul Guvern de mărire a TVA reprezintă „o încercare mascată de creştere a impozitării”.

„Aceasta trebuie să fie ultima soluţie pe care Guvernul să o aibă în vedere. A creşte fiscalitatea într-un astfel de moment dificil pentru economia naţională este profund greşit”, a arătat Geoană. Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectul Legii pensiilor, primul-ministru Emil Boc subliniind că adoptarea unei astfel de legi este o necesitate şi o urgenţă pentru România.

Legea stabileşte valoarea punctului de pensie la 732,8 lei, urmând ca aceasta să fie majorată anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent. Începând cu anul 2021, se va adăuga 45% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent, potrivit proiectului de lege. Procentul din creşterea reală a salariului mediu brut, luat în considerare la majorarea anuală a valorii punctului de pensie, se reduce gradual cu câte cinci procente în fiecare an.

Începând cu anul 2030, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei realizată pe anul precedent. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Noua lege a pensiilor urmăreşte descurajarea numărului de pensionări anticipate parţiale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata