PSD propune impozitarea diferenţiată a veniturilor, reducerea CAS cu 3% şi cotă unitară pentru profit şi dividende

Social-democraţii propun ca măsuri alternative pentru combaterea crizei economice impozitarea diferenţiată a veniturilor, cu 3 cote – 15%, 25% şi 35%, aplicate în raport cu nivelul salariului mediu -, reducerea CAS cu 3% pentru angajatori, dar şi reducerea cotei unitare pentru profit şi dividende cu 15% şi neimpozitarea profitului revinvestit.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a prezentat marţi proiectul de soluţii alternative pe termen scurt, mediu şi lung, intitulat „Solidaritate pentru Dezvoltare”, care se doreşte a fi „un nucleu” al viitorului program de guvernare al formaţiunii. Potrivit liderului CN, PSD susţine eliminarea cotei unice, „care a dovedit că funcţionarea ei a fost un faliment”.

„Principala premisă de la care pleacă acest proiect este schimbarea actualei forme de guvernământ. Actualul Guvern trebuie să plece. Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă ne arată că ţara este într-o perioadă dificilă. (…) Modelul de măsuri propus de PSD este unul bazat pe solidaritate, nu austeritate, care să încerce relansarea economică, să găsească soluţii sociale pentru cei care au venituri foarte mici. (…)

Propunem trei cote de fiscalitate, respectiv 15, 25 şi 35 la sută, care să fie aplicate în raport cu nivelul salariului mediu şi în funcţie de structura salariaţilor pe tranşe de venit. Dorim să asociem acestor trepte de impozitare deduceri fiscale consistente pentru investiţii, asigurări, educaţie, sănătate şi confort termic”, a spus Năstase, într-o conferinţă de presă.

Potrivit preşedintelui CN, măsurile propuse de PSD sunt atât pe termen scurt pentru încadrarea în ţinta de deficit angajată de România cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), cât şi măsuri de stimulare a economiei. În privinţa stabilirii pragului de impozitare diferenţiată, PSD aşteaptă date de la Ministerul de Finanţe şi de la INS.

Adrian Năstase a adăugat că printre rezultatele aplicării planului de măsuri alternative al PSD se estimează ieşirea din criză în trimestrul I al anului 2011, crearea a 500.000 de locuri de muncă în cinci ani, creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene cu câte 15 puncte procentuale anual, reducerea decalajelor urban – rural cu 30% până în 2014, creşterea ponderii exporturilor, reducerea numărului persoanelor cu risc de sărăcie de la 5 milioane estimat în 2009 la 3 milioane la sfârşitul lui 2014, un ritm mediu de creştere anuală de 3% în 2010 – 2014.

Social-democraţii consideră că soluţiile prezente în proiectul de măsuri alternative vor determina un nivel mai ridicat al convergenţei veniturilor cu UE în 2015, un PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare de cel puţin 55% din media comunitară, reducerea deficitului bugetar la sub 3% în 2013 şi menţinerea sub acest prag până în 2015, menţinerea ponderii datoriei publice totale în PIB la sub 40% până în 2014, de la 31% în luna mai 2010.

Adrian Năstase a adăugat că social-democraţii „nu ar fi deranjaţi” dacă actualul Guvern ar prelua din măsurile enunţate, însă a precizat că sesizat „o lipsă de apetit” a celor de la putere pentru altfel de dialoguri.
La rândul său, vicepreşedintele PSD Constantin Niţă a menţionat că veniturile bugetarilor nu vor scădea doar cu 25% în urma aplicării măsurilor anunţate de Guvern, ele ajungând spre 40%, dacă se ia în calcul eliminarea tichetelor de masă, a primelor şi sporurilor.

„Guvernul ar fi trebuit să facă o analiză de impact când a luat o asemenea măsură (de reducere a salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15% – n.r.). (…) Domnul ministru Videanu ne spunea că o mărire a TVA cu câteva procente duce la o creştere a inflaţiei cu câte un procent pe fiecare creştere de TVA, ceea ce este fals.
O creştere a TVA cu 22%, de la 19 la 22, ducea la un impact asupra inflaţiei cu 1,2 puncte procentuale, ceea ce era, după părerea mea, mult mai uşor de suportat decât scăderea salariilor sau tăierea salariilor şi a sporurilor cu aproape 40%”, a spus Niţă.

Potrivit acestuia, actualul Guvern nu poate garanta că, dacă aplică reducerea veniturilor, până în toamnă nu vor creşte TVA şi cota unică de impozitare. „Eu vă spun că nu vor reuşi să facă lucrul acesta şi în toamnă ne aşteptăm, aşa cum s-a angajat şi în scrisoarea de intenţie, că vor creşte aceste taxe.
Nu vor avea cum să reziste presiunilor de încadrare în deficitul bugetar, pentru că nu văd pensionari sau salariaţi care să nu acţioneze în judecată instituţiile respective pentru nerespectarea contractelor colective de muncă”, a precizat vicepreşedintele PSD.

El a adăugat că eliminarea subvenţiilor va duce la dublarea sau triplarea facturilor de energie cu consecinţa creşterii ratei inflaţiei. Deputatul PSD Iulian Iancu a menţionat că social-democraţii propun reducerea cheltuielilor angajate în bugetul acestui an cu suma de 3,75 de miliarde de euro, reducerea evaziunii fiscale cu 5% din PIB, diminuarea arieratelor cu 0,5%, dar şi introducerea licitaţiilor electronice la toate achiziţiile din acest an.

„Cheltuielile angajate pe zona de birotică, aer condiţionat, telefoane, jeep-uri trebuie îngheţate. De asemenea, în zona evaziunii fiscale, propunem 3 puncte vamale pentru intrarea produselor petroliere, patru puncte vamale pentru intrarea alcoolului, tutunului. Taxare inversă pentru zona de panificaţie, cereale. În zona de legume, fructe, carne, peşte, flori pot fi introduse trei-patru puncte vamale, unde să fie triplate scannerele”, a spus Iancu.

Potrivit deputatului, nu se poate aplica reducerea salariilor şi pensiilor concomitent cu creşterea preţului utilităţilor, aşa cum a anunţat Guvernul. „România, astăzi, produce mai multe gaze decât consumă din producţia internă, deci putem modifica coşul de gaze naturale, asigurând gaze din producţia internă la un consum de 500 de metri cubi pe lună în medie pentru cetăţenii cu salariul până la venitul mediu pe economie.

La energie electrică putem determina reducerea preţului cu 30% imediat, modificând coşul de energie electrică şi adăugând energie hidro ieftină”, a afirmat Iancu.
El a arătat că, în plan legislativ, PSD solicită aprobarea în regim de urgenţă, până în 10 iunie, a Legii pentru promovarea surselor regenerabile de energie, anul acesta putând intra în România 1,5 miliarde de euro fără niciun leu de la bugetul de stat.

La rândul său, preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a adăugat la măsurile enunţate de colegii săi dublarea redevenţelor, eliminarea impozitului minim şi introducerea impozitului forfetar, dar nu „în termenii în care au croit ei (guvernanţii – n.r.) proiectul de lege”.

„Impozitul forfetar, mai ales în zonele cu risc mare de evaziune, credem că este o măsură binevenită în contextul actual. (…) Credem că trebuie reînvestită Curtea de Conturi cu autoritate în domeniul controlului preventiv, pe care l-a făcut până la un moment dat, când s-a apreciat că alinierea la cele mai bune practici europene ar însemna ca acest tip de control să intre în zona ordonatorului principal de credit”, a mai spus Viorel Ştefan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata