Raport DNA 2009: A crescut semnificativ numărul de persoane condamnate definitiv

22

Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis în judecată, în anul 2009, 552 de persoane, dintre care 103 de inculpaţi au fost arestaţi preventiv în cursul anchetei.

Potrivit raportului de activitate al DNA pe anul 2009, dat publicităţii miercuri, dintre persoanele trimise în judecată 244 au avut funcţii de conducere, de control sau demnităţi publice.

Au fost trimişi în judecată nouă demnitari (un prim-ministru, un ministru, doi deputaţi, un director de serviciu de informaţii cu rang de secretar de stat, 2 subprefecţi, un preşedinte de agenţie cu rang de secretar de stat, un preşedinte al ONPCSB), 3 magistraţi (doi procurori şi un judecător), şapte avocaţi, opt comisari de gardă financiară, zece primari şi patru viceprimari, un contraamiral comandant de flotă şi patru cadre ale unui serviciu de informaţii.

Raportul DNA arată că, în anul 2009, s-au înăsprit sancţiunile dispuse prin hotărâri de condamnare nedefinitive, ceea ce semnalează o schimbare de abordare în modul de individualizare a sancţiunilor penale, prin aplicarea de pedepse cu privare de libertate. „Rezultă că instanţele tind tot mai mult să ia în calcul şi gradul de pericol social ridicat al infracţiunilor din sfera corupţiei ori a criminalităţii economico-financiare.

Comparativ cu situaţia din anii precedenţi, s-a dublat procentul pedepselor privative de libertate, întrucât din cei 169 de inculpaţi condamnaţi nedefinitiv, pentru 52% pedeapsa aplicată a fost cu executare în regim de detenţie”, se mai spune în raport.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata