Recomandări pentru perioada geroasă

În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la ger.

În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi etc. Este indicat consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea băuturilor alcoolice.
O atenţie specială trebuie acordată copiilor, care nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, nu trebuie să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. În această perioadă trebuie să se facă o încălzire corespunzătoare a locuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit şi să se evite utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Nu trebuie să se expună prelungit mâinile şi picioarele la temperaturi scăzute, pentru a se feri de degerături. În cazul în care acestea apar, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic.
Ministerul Sănătăţii va relua atenţionarea către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a Municipiului Bucureşti de a lua toate măsurile care se impun la nivelul unităţilor sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria şi interna un număr mai mare de pacienţi, pe perioada Codului galben de ger.

De asemenea, serviciile de ambulanţă judeţene şi SMURD vor fi avertizate să suplimenteze, pentru această perioadă, numărul de echipaje şi să doteze corespunzător maşinile de intervenţie.
Conform raportărilor efectuate de direcţiile de sănătate publică la Centrul Operativ al Ministerului Sănătăţii până în prezent au fost înregistrate 2 cazuri de deces din cauza hipotermiei severe, în judeţele Argeş şi Bacău.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata