Un nou record mondial pentru cele mai multe sarmale gătite într-o oală
Sâmbătă, 8 noiembrie, la Odorheiu Secuiesc a fost stabilit un nou record mondial Guinness pentru cele mai multe sarmale gătite într-o singură oală, cu un total impresionant de 27.104 sarmale. Această realizare depășește de aproape trei ori precedentul record.
Implicarea comunității și organizarea meticuloasă
Pregătirile pentru acest eveniment au început cu câteva săptămâni înainte și au implicat un număr semnificativ de voluntari, alături de sprijinul unor lanțuri de supermarketuri și al autorităților locale din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe.
Aproximativ 250 de voluntari din județele Harghita și Covasna, precum și din Brașov, au început procesul de învelire a sarmalelor vineri seara. Aceștia au lucrat neobosit timp de ore întregi sub supravegherea a 14 maeștri bucătari din România și Ungaria.
Ingrediente tradiționale pentru o rețetă autentică
Chef Benedek Arpad, coordonatorul echipei culinare, a explicat că prepararea sarmalelor a necesitat utilizarea unor cantități considerabile de ingrediente: 780 kg carne, 156 kg orez, 117 kg ceapă și aproape trei tone de varză murată provenită dintr-o firmă locală. „Am respectat rețeta tradițională”, a declarat el.
Sarmalele au fost puse la fiert în jurul orei 5:00 dimineața și au stat pe foc timp de peste opt ore. Oala special concepută pentru acest eveniment are dimensiuni impresionante: un volum interior de 4.6 metri cubi.
Construcția unei vase impozante
Inginerul Papp Jeno a detaliat provocările întâmpinate în construirea acestei oale gigantice care cântărăște inițial aproape două tone. „A durat aproape o lună să finalizăm construcția”, a spus el despre dificultățile tehnice întâmpinate pe parcurs.
După fierberea sarmalelor şi lămurirea emoțiilor legate de cântărire – moment crucial al evenimentului – reprezentanta Guinness World Records Limited Annabel Lawday a validat oficial noul record mondial.
Bucurie comunitară prin tradiție culinară
Evenimentul intitulat „Record mondial pentru comunitate” nu doar că marchează această realizare culinar-artisticã dar oferã şi oportunitatea ca toate sarmalele să fie distribuite participanților la manifestare precum şi celor aproximativ patru mii asistați sociali din zonã. De asemenea fiecare dintre cele cinci oraşe coorganizatoare va primi suma echivalentã cu numărul total al saramelor preparate ca parte din sponsorizare.
Pe lângã activitatea culinarǎ desfǎşuratǎ în cadrul acestui eveniment festiv , participanţii au avut ocazia să asiste la un spectacol multietnic dedicat diversității culturale prezente în România prin ansambluri folclorice reprezentând diferite etnii ale țării.
Precedentul record era detinut anterior tot in Serbia unde bucatarului Gali Zoltan i-a reusit sa prepare doar 10.300 saramle intr-o capacitate mult mai micǎ.
Aceasta este prima datǎ când judeţul Harghita doboară un record Guinness.