România a absorbit 261 milioane euro din fondurile europene alocate dezvoltării rurale

România a absorbit, până în prezent, 261 de milioane de euro din fondurile europene alocate dezvoltării rurale, deşi proiectele contractate se apropie de două miliarde de euro.

Potrivit datelor Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), pentru cele nouă măsuri lansate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi două scheme de ajutor de stat au fost depuse în total 21.535 de solicitări de fonduri nerambursabile în valoare de 10,37 miliarde de euro, iar în urma procedurilor de selecţie au fost contractate 9.626 de proiecte, totalizând 1,93 miliarde de euro.

Potrivit APDRP, până în data de 9 aprilie 2010, Agenţia a efectuat plăţi, pentru măsurile pe care le implementează, în valoare de 261 de milioane de euro.

„Agenţia a fost supusă unui efort instituţional maxim în această perioadă, dar acesta şi-a arătat beneficiile. În acest an, vom primi în continuare proiecte pentru Măsurile pe care le implementăm şi mă aştept, totodată, la o creştere exponenţială a plăţilor pe care le vom efectua”, a declarat directorul general APDRP, Mihai Gavril Vădan.

Numărul mare de cereri de finanţare a fost gestionat la nivelul întregii ţări de 1.443 de experţi, angajaţi ai APDRP.
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 (PNDR) este Programul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investiţii private şi publice, care asigură dezvoltarea satelor din România.

Banii disponibili, respectiv fondurile nerambursabile, pentru realizarea acestui program depăşesc 10 miliarde de euro. Din aceştia, peste opt miliarde de euro sunt bani alocaţi României de Uniunea Europeană, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, restul provenind de la bugetul naţional.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata