ROMATOM: Proiectul reactoarelor 3 şi 4 va crea 16.000 de locuri de muncă în industria naţională

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va duce la crearea a aproximativ 16.000 de locuri de muncă în industria naţională, susţine Forumul Atomic Român ROMATOM într-un comunicat, remis, luni, 30 mai.

Reprezentanţii ROMATOM au salutat aprobarea vineri de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a raportului ministrului Energiei, Victor Vlad Grigorescu, cu privire la proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, stabilind că este o investiţie prioritară pentru România.

,,Aprobarea de către CSAT a Raportului privind Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă are o importanţă majoră pentru industria nucleară din România, atât firme cu capital privat, cât şi firme cu capital majoritar de stat. Implementarea proiectului va avea un impact favorabil asupra economiei naţionale şi locale, estimându-se astfel crearea a circa 16.000 de locuri de muncă ce vor fi direct ocupate în industria naţională pentru finalizarea Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă. Urmărim cu atenţie evoluţia negocierilor pentru încheierea Acordului Investitorilor şi Actului Constitutiv al noii Societăţi Mixte care va realiza Proiectul şi avem convingerea că Strategia Energetică va confirmă fără niciun dubiu rolul energiei nucleare în mix-ul energetic românesc’, a declarat Marius Gheorghiu, Directorul General al Elcomex IEA, firma care deţine preşedinţia ROMATOM.

Potrivit acestuia, realizarea proiectului este benefică pentru România, prin atingerea unei cote de 30 — 32% pentru energia nucleară în mixul energetic naţional prin punerea în funcţiune a celor două noi unităţi nucleare.

Participarea industriei nucleare româneşti la finalizarea Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă înseamnă, în primul rând, punerea în valoare a investiţiilor realizate în trecut, a dotărilor şi spaţiilor de producţie destinate fabricării de componente şi echipamente pentru unităţi nucleroelectrice de tip CANDU 6.

„Energia nucleară este parte a soluţiei pentru a satisface cererea tot mai mare de energie electrică în contextul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, aceasta asigurând 27% din energia electrică a Europei şi 53% din energia electrică fără emisii de carbon. Cele două noi unităţi nucleare de la Cernavodă vor contribui la consolidarea securităţii energetice, asigurând accesul la o energie competitivă şi creând premisele pentru noi locuri de muncă. În acelaşi timp, vor avea o contribuţie substanţială la atingerea ţintelor de decarbonizare stabilite cu ocazia COP 21”, se mai arată în comunicat.

ROMATOM s-a constituit la dată de 10 ianuarie 2001, când 14 companii, cu capital privat sau de stat, precum şi două asociaţii non-guvernamentale, au decis constituirea Forumului Atomic Român. În prezent, ROMATOM numără peste 30 de membri. Asociaţia are drept scop promovarea utilizării în scopuri păşnice a energiei nucleare în România şi susţinerea programului nuclear naţional.

Guvernul a aprobat la începutul acestui an o scrisoare-suport prin care certifică faptul că proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă este unul strategic prioritar pentru România şi care poate fi implementat doar cu sprijinul statului, a declarat, joi, Daniela Lulache, CEO al Nuclearelectrica, în cadrul unei conferinţe pe tema programului nuclear al României.

„Avem o procedură de negociere în plină desfăşurare cu partenerul chinez. Pot să vă jur că sunt în plină desfăşurare. Jumătate din timpul nostru fizic este alocat acestui proiect. Suntem implicaţi într-o comisie de negociere, iar în această comisie de negociere sunt şi reprezentanţi ai statului. Negociem zi de zi şi avansăm în acest proiect, în care suntem într-o ultimă etapă”, a precizat Lulache.

Ea a arătat că scrisoarea conţine inclusiv schemele de sprijin care pot fi acordate acestui proiect.

„Guvernul a emis o scrisoare-suport, ca parte din acest întreg mecanism şi care în principiu spune următoarele: România este conştientă că acest proiect se poate dezvolta doar cu implicarea şi sprijinul statului român, statul român consideră acest proiect un proiect strategic prioritar şi descrie o serie de mecanisme de sprijin pe care să le analizeze şi să le acorde pentru dezvoltarea proiectului. Parte din aceste mecanisme de sprijin sunt implementarea mecanismului contractelor pentru diferenţă, o serie de facilităţi fiscale eventual, garanţii de stat pentru finanţarea proiectului”, a precizat oficialul Nuclearelectrica.

Lulache a mai spus că o parte din aceste mecanisme de sprijin reprezintă ajutoare de stat şi vor trebui aprobate de către Comisia Europeană.

„Evident, toate aceste mecanisme vor fi asigurate în anumite condiţii. De exemplu, pentru implementarea mecanismului contractelor pentru diferenţă, suntem conştienţi că va trebui să trecem printr-un proces de negociere şi analiză cu Comisia Europeană şi că trebuie ca acest mecanism să facă faţă mai multor teste, inclusiv celor a ajutoarelor de stat. Și atunci, acordarea acestora este condiţionată de parcurgerea cu succes a acestor etape”, a adăugat Lulache.

Lulache a mai spus că Energonuclear, compania de proiect care a gestionat până acum proiectul reactoarelor 3 şi 4, va fuziona cu noua companie de proiect.

Pe 9 noiembrie 2015, reprezentanţii Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavodă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata