Sărbători religioase – 13 mai

Ortodoxe

Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul

Greco-catolice

Sf. m. Glicheria; [Apariția Maicii Domnului la Fatima — 1917]

Romano-catolice

Sf. Fc. Maria de la Fatima

Sfânta Muceniță Glicheria, pomenită în calendarul creștin ortodox la 13 mai, a trăit în vremea împăratului roman Antonin Pius (138-161), fiind creștină din cetatea Trianopole din Tracia. În acea perioadă se afla încă în vigoare rescriptul dat de împăratul Traian (98-117) împotriva creștinilor. Acest act prevedea următoarele: creștinii să nu fie căutați din oficiu; dacă sunt denunțați și dovediți creștini să fie pedepsiți; să fie lăsați liberi cei ce apostasiază de la Hristos; să se respingă denunțurile anonime, ca ceva nedemn pentru secolul lui (nec nostri saeculi est).

Rescriptul va servi ca normă în urmărirea și pedepsirea creștinilor până la Deciu (249-251).

Autoritățile au aflat că Sfânta Muceniță Glicheria este creștină în timpul unei sărbătorii păgâne, când toți locuitorii cetății trebuiau să aducă jertfă de mulțumire, însă Sfânta Glicheria a refuzat. Pentru aceasta a fost bătută cu pietre, întemnițată, iar a doua zi a fost îndemnată din nou să aducă jertfă zeiței și, refuzând din nou, a fost închisă și lăsată fără hrană și apă câteva zile. A primit moartea mucenicească la Heracleea, unde a fost dusă.

Tot astăzi este pomenit în Biserica Ortodoxă Sfântul Serghie Mărturisitorul, care a suferit moarte martirică în timpul împăratului Teofil (829-842) pentru că a apărat cinstirea sfintelor icoane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata