Sindicatele cer discutarea Bugetului pe 2010 cu partenerii sociali

19

Confederatia Nationala Sindicala “Cartel ALFA” este profund ingrijorata de faptul ca bugetul pe anul 2010, bugetul asigurarilor sociale si legea responsabilitatii fiscale vor fi elaborate “pe genunchi” si votate in graba, excluzându-se din acest proces dialogul social, sustine Bogdan Iuliu Hossu, presedinte al CNS Cartel ALFA, intr-o scrisoare trimisa parlamentarilor si primului ministru interimar.

“Întelegem de ce clasa politica s-a hotarât sa rezolve brusc problemele urgente ale tarii, dar nu suntem de acord cu stilul hei-rup-ist si va reamintim, doamnelor si domnilor parlamentari, domnule prim-ministru, ca legile trebuie sa fie rezultatul consultarilor, al dezbaterilor si discutiilor, cu alte cuvinte al dialogului social real (nu simulat), ca pârghie de baza a dezvoltarii solide europene”, sustine Hossu.

CNS “Cartel ALFA” dezaproba sistemul de lucru actual si cere cu insistenta ca Legea bugetului pe 2010 sa fie discutata atât la nivelul ordonatorilor de credit, cât si la Ministerul de Finante (ca si integrator), cu partenerii sociali. “Altminteri ne vom afla inca o data in situatia de a avea in criza un buget facut pe fuga, cu efect negativ asupra economiei, a unitatilor si a situatiei lucratorilor”, se spune in scrisoarea deschisa.

De asemenea, sindicalistii cer ca Legea unitara pensii sa fie discutata cu partenerii sociali (si nu se refera la problema pensiilor speciale, ci la celelalte subiecte mult mai importante si cu efect asupra a multor categorii de lucratori) si Legea raspunderii fiscale, sustinuta de principiu, sa fie discutata cu partenerii sociali. “Cunoasteti, fireste, doamnelor si domnilor parlamentari, domnule prim-ministru, ca toate aceste legi au, de principiu, sustinerea partenerilor sociali.

Guvernul, insa, a facut “exces de zel” si a profitat de faptul ca exista o cerere imperativa, din partea FMI, de a introduce masuri care in realitate duc la dereglementari si reduc drepturile lucratorilor, transferând toate costurile, riscurile si responsabilitatile catre acestia. Nu vom permite evitarea consultarii partenerilor sociali in actul de legiferare. Pentru a nu escalada situatia actuala, confruntata cu o criza politica dublata de o criza economica, prin declansarea si a unei crize sociale. Deoarece România trebuie sa intre pe un fagas normal”, precizeaza Hossu, in incheierea Scrisorii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata