Sindicatele vor impozitare progresivă pe toate salariile, inclusiv de la privat

Sindicatele încă mai speră că vor salva de sub bisturiul guvernanţilor salariile bugetarilor şi pensiile. Bogdan Hossu, preşedintele Cartelului Alfa, a declarat la ieşirea consultărilor care au avut loc ieri la Parlament că organizaţia pe care o reprezintă a făcut mai multe simulări pentru ca salariile să nu scadă, toate, cu 25%, scrie Adevărul.ro.

Potrivit liderului de sindicat, una dintre soluţii ar fi impozitarea în trepte a veniturilor salariale din România.

Pentru salariile sub 2.500 de lei sau 3.000 de lei, impozitul pe venit ar urma să rămână la 16%, spune Hossu, dar cele peste acest nivel şi până la 8.000 de lei sau 10.000 de lei ar trebui să fie impozitate cu 25%. Tot ceea ce este peste 8.000 sau 10.000 de lei ar trebui să fie impozitat cu 38 sau 40%.

O altă soluţie, spune Hossu, ar fi aplicarea diferenţiată a reducerilor salariale, pe ordonatori de credite. În opinia sa, în unele ministere, precum cel al Finanţelor, procentul ar trebui să fie mai mare, fiindcă acolo s-ar economisi foarte mult numai dacă s-ar anula suplimentele, unele dintre acestea totalizând 350% din salariu.

Soluţia impozitării diferite a veniturilor este agreată şi de cei de la Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), spune preşedintele acesteia, Iacob Baciu.

Miercuri, liderii marilor centrale sindicale se vor întâlni pentru a discuta şi finaliza câteva simulări care să ducă la reducerea cu 25% a cheltuielilor cu personalul, inclusiv varianta cu impozitarea în trepte a veniturilor, variante pe care să le prezinte vineri la întâlnirea Consiliului Economic şi Social.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata